Најновије

Брзо ходање чува срце!

Бављење спортом је главна заштита од срчаног удара и кардиоваскуларних болести, а редовно вежбање кардиолози препоручују чак и пацијентима који су прележали инфаркт.
Срце је једно... (Фото: chinaz.com)

Срце је једно... (Фото: chinaz.com)

Физичка неактивност је један од фактора ризика за развој атеросклерозе и коронарне болести. Доказани су повољни ефекти физичке активности у превенцији коронарне болести. Студије су показале да особе са добром физичком кондицијом имају два пута мањи ризик од појаве кардиоваскуларних болести, чак и у присуству главних фактора ризика: артеријске хипертензије, шећерне болести, пушења, гојазности. Да бисте вежбањем срце што дуже одржали виталним, пре свега урадите лекарски преглед. Чак и ако сте потпуно здрави, не можете знати са сигурношћу како ваш организам реагује на оптерећење и напрезање карактеристично за тренажни процес. Преглед подразумева мерења и тестирања параметара на основу којих се утврђује ниво физичке спремности и израђује адекватан тренажни програм. Особе које су цео дан активне кроз различите активности, као што су чишћење, вртларење или шетање, троше више калорија и уопштено су здравије од особа које дневно вежбају од 30 до 60 минута, а остатак времена седе. Интервални тренинг Одличан је за превенцију срчаних болести и дијабетеса, за мршављење и повећање физичке кондиције. Комбинујте кратке интервале вежби високог и ниског интензитета. На пример, шетајте полагано три минута, а затим један минут брзо трчите. Повећање и смањивање броја откуцаја срца поспешује функцију срца, сагорева калорије и помаже у потрошњи масти и елиминацији сувишног шећера из крви. Аеробне вежбе То су вежбе за цело тело, а не стварају притисак на зглобове. Њима се подстиче рад свих мишића, срца и целокупног крвног система. Ролање, пливање, шетање, плесање, трчање и вожња бицикла су само неке од аеробних вежби.
Прочитајте још:Грцима смета чланак листа „Франкфуртер алгемајне цајтунг“Украјинска армија бомбардовала Маријупољ
Вежбе снаге Јачањем мишића ћете смањити оптерећење срца. Вежбе снаге радите са теговима. Изаберите оне вежбе које подстичу рад већег броја мишићних група. Вежбе за труп Вежбама за труп ћете ојачати мишиће трупа, повећати флексибилност и равнотежу. Смањићете оптерећење кичме и подстаћи правилно држање. Правилним држањем ћете омогућити несметано циркулисање крви и на тај начин олакшати рад срца. Јога Јога регулише ниво крвног притиска, због чега крв лакше циркулише телом, и смањује оптерећење срца. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА