Најновије

ВАГИНОЗА: Стара питања, нови одговори...

Најновије препоруке светских стручњака су да бактеријску вагинозу, која је у 50 одсто случајева асимптоматска, не треба лечити, чак иако је директан микроскопски налаз позитиван. Јер, студије показују да бактеријска вагиноза може спонтано да се повуче.
Здравље на првом месту (Фото: ЈуТјуб)

Здравље на првом месту (Фото: ЈуТјуб)

Труднице су изузетак, јер је доказано да је бактеријска вагиноза један од фактора ризика за превремени порођај. Такође, треба да се лече и жене којима предстоји нека гинеколошка хируршка процедура. На ова два изузетка, на симпозијуму "Репродуктивно здравље у Србији", указала је др Марина Одаловић, са Катедре за социјалну фармацију и фармацеутско законодавство Фармацеутског факултета у Београду. Кандидијаза је само у 10 до 20 одсто случајева асимптоматска, и тада не захтева терапију. Али, када се жена жали на карактеристичне симтоме, појачан секрет и свраб, треба укључити терапију. Лекови могу да се пију или да се примењују вагинално. Студије су показале да су оба терапијска приступа подједнако ефикасна, али како се локалном применом избегавају системски ефекти, чешће се лекари опредељују за вагиналете. - Нове препоруке су да се у лечењу бактеријских вагиноза и трихомонијазе терапија примењује искључиво орално, а не вагинално - каже др Одаловић. - Вагинална примена удружена је некада са недовољном биорасположивошћу и апсорпцијом лека. За лечење трихомонијазе нема алтернативне терапије која се примењује локално, док код бактеријске вагинозе постоје препоруке за коришћење препарата у облику локалних гелова. Новина је и то што се неки лекови сада дају само једнократно, као једна јача доза. Показано је да та једнократна терапија има исту ефикасност као и она дужа. Код упорних инфекција које не пролазе са једном дозом лека, након три дана треба поновити поступак. - Проблеми са применом топикалних производа, на пример вагиналних таблета, јесу немогућност њиховог комплексног распадања због мањка влажности у вагини - истиче др Одаловић. - Може да дође до мрвљења, испадања, губитка одређеног дела лека и недовољне апсорпције, а самим тим изостаје и ефикасност. Код кремова се проблеми огледају у томе што захтевају примену више пута, током више дана, препарат може да цуру. Ови облици могу да дају и иритацију на месту примене. Идеална терапија је она која се даје једном дневно, вагиналета која би остајала на циљаном месту колико је потребно да се сва активна супстанца ресорбује.
Прочитајте још:Ћерка познатих холивудских глумаца „остала“ без гаћица (ФОТО)Брзо ходање чува срце!
У лечењу бактеријске вагинозе могу да се користе и препарати за вагиналну примену који садрже пробиотске сојеве бактерија. Ове бактерије се везују за ћелије вагиналног епитела и формирају заштитну баријеру која спречава развој патогена. Такође, производе млечну киселину која регулише вагиналну киселост до оптималне пе-ха вредности, продукују антимикробне супстанце и стимулишу имунитет. Пожељно је да вагинални пробиотици поред пробиотских култура лактобацила у саставу имају и млечну киселину која омогућава брз почетак дејства, као и изофлавоне соје или хијалуронску киселину која ће поспешити влажност и еластицитет вагиналне слузокоже. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА