Најновије

Шешељ направио свађу у Хагу, остаје у Србији најмање до септембра!

ХАГ- Према информацијама из Владе Србије, не треба очекивати да Хашки трибунал званично од Београда затражи да врати Шешеља у Схевенинген све до изрицања пресуде, која се очекује у септембру. Тек тада ће бити могуће да Србија изручи Шешеља, или тако што ће га ухапсити или што ће се договорити с њим о мирном повратку.
Војислав Шешељ (Фото: ЈуТјуб)

Војислав Шешељ (Фото: ЈуТјуб)

Дотад, Трибунал треба да сакупи комплетну документацију о здрављу Шешеља, што је и Претресно веће, на изненађење Жалбеног већа и тужиоца Сержа Брамерца, затражило од лекарског тима лидера СРС. С обзиром на то да је Шешељ својим лекарима изричито забранио да доставе Хагу здравствену документацију, може се очекивати да читава процедура траје неколико месеци. Подсетимо, Претресно веће Хашког трибунала је у петак затражило од медицинског тима који лечи вођу СРС нови извештај о његовој болести. Уместо да само потврди одлуку Жалбеног већа, које му је 30. марта наложило да „одмах опозове одлуку о Шешељевом привременом ослобађању и нареди му да се (сместа) врати у притвор“, Претресно веће судије Жан-Клода Антонетија је затражило лекарски извештај. Мишљење супротно Жалбеном већу издвојили су председавајући Антонети, на чак 19 страница, и нови судија Мадаје Нијанг.
Прочитајте још:Хаг: Секретаријат тражи информације од Шешељевих лекараШешељ о сумњивим пословима Николићевог саветника
Адвокат Владимир Петровић изјавио је да би се могло рећи да је дошло до сукоба у погледу разумевања правне процедуре између Жалбеног и Претресног већа Хашког трибунала. - Претресно веће је имало обавезу да одмах донесе одлуку о враћању Шешеља у Хаг. Али оно то није урадило, већ отвара расправу о тој теми и захтева да Секретаријат прибави информације од лекара па да онда донесе одлуку - објаснио је Петровић, адвокат са дугогодишњим искуством у Хагу. Влада тражи гаранције Хага Премијер Александар Вучић потврдио је да ће Влада Србије инсистирати на гаранцијама Хага да ће Војиславу Шешељу бити омогућена потпуна здравствена нега у притвору пре него донесе одлуку о његовом изручењу. - Лично ћу донети одлуку о Шешељу након што Србија добије правно образложен захтев од Трибунала. У тим папирима мора да ми напишу када је то Шешељ оздравио и којим методама пошто су нас прво упознали да је најболеснији човек на планети и вратили га назад, а сад немам доказе да је он оздравио - рекао је Вучић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА