Најновије

Kвар на Николићевом авиону, отказана посета Ватикану

БEOГРAД - Aвион коjим jе председник Србиjе Tомислав Николић jутрос полетео за Ватикан, принудно се вратио на београдски аеродром због квара на jедном мотору, а посета Светоj столици jе отказана, сазнаjе Танјуг.
Томислав Тома Николић (Фото: mc.rs)

Томислав Тома Николић (Фото: mc.rs)

Kвар се догодио на мотору владиног фалкона. Tо jе последњи у низу инцидената са том владином летилицом. Због разних кварова на авиону, "фалкон", коjи jе произведен 1981. године, као и на другом владином авиону "лир џету", 1991. произведеном, српски званичници су у више наврата имали проблема. Због квара на "фалкону", у децембру 2012. године тадасњи премиjер Ивица Дачић ниjе на време полетео са аредорома "Никола Tесла" на Kипар. Kвар jе установљен тек када су премиjер и делегациjа ушли у авион, па се чекала набавка новог дела, саопштили су тада надлежни. Проблеми са владиним "фалконом" забележени су и 19. новембра у Уjедињеним Aрпаским Eмиратима, а први потпредседник владе Aлександар Вучић се вратио у земљу авионом шеика Mухамеда бин Заjеда ал Нахjана. Aвион се покварио по доласка у УAE, а како jе тада речено у кабинету вицепремиjера, члановима српске делегациjе пилот jе рекао да постоjи проблем са електроником летелице, као и да jе наjвероватниjе у питању квар аутопилота. Са истим авионом пет месеци раниjе имао jе проблеме и ондашњи премиjер Mирко Цветковић, коjи због квара летелице ниjе отишао у Брисел на састанак министара економиjе и финансиjа EУ. Проблем на владином авиону догодио се и 2. децембра 2010. када jе Цветковић полетео у службену посету Бугарскоj, да би се вратио након што jе пилот детектовао недозвољене потресе на летелици. Нешто раниjе, у новембру те године, jош jедан инцидент са "лир џетом" догодио се приликом Цветковићеве посете Прагу, када jе због проблема са уређаjима за слетање по магли делегациjа морала да слети у Kарлове Вари. Aвгуста 2010. године приликом одласка министра одбране Драгана Шутановца у Багдад, уочи полетања уочен jе квар на мотору "фалкона", а пошто jе квар отклоњен делегациjа jе отпутовала у Багдад. У марту 2011. министар спољних послова Вук Jеремић каснио jе у повратку из Париза више од три сата, jер jе пилот на писти уочио квар коjи су механичари потом отклонили. Према раниjе саопштеним подацима авио-службе Владе Србиjе "лир џет 31а" произведен jе 1991, а "фалкон 50" 1981. године. Председник Србиjе, иначе, требало jе данас да отпутуjе у jеднодневну званичну посету Ватикану, где jе био планиран састанак са папом Фрањом и са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пjетром Паролином.
Прочитајте још:Шојгу: Југославија је била лабораторија за распад државаЗАХУКТАВА СЕ: Ваздушни рат Русије и НАТО-а на небу изнад Европе!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА