Најновије

Нова стратегија владе обезбедиће 150 хиљада нових радних места

БEOГРAД - Саветник министра привреде Душан Kоруноски изjавио jе да би у наредних пет година броj запослених у приватном сектору требало да се повећа за 150.000 уколико се реализуjу мере записане у Стратегиjи малих и средњих предузећа.
Евро (Викимедија)

Евро (Викимедија)

Oваj документ, коjи jе недавно усвоjила влада, као краjни циљ, како jе поjаснио, има повећање запослених на око 900.000 у сектору малих и средњих предузећа, док би броj предузећа у наредних пет година требало да се повећа са садашњих 315 хиљада на 350 хиљада. Oн у изjави Танјугу истиче да ће за реализациjу записаних циљева у стратегиjи бити задужено посебно тело, а то jе Савет малих и средњих предузећа коjи ће чинити седам министара надлежних за спровођење овог документа, представници привреде и академске заjеднице. „Tи министри ће сви заjедно да прате спровођење стратегиjе и сваких 60 дана да реферишу влади шта jе урађено у складу са акционим плановима", наводи он, али и додаjе да ће оваj састав имати мандат да током наредних пет година прилагођава мере реалном стању. „Oво jе уствари стратегиjа рада економског дела владе за наредних пет година jер се односи на мала и средња предузећа и предузенике коjи заjедно чине 99 одсто свих правних ентитета коjи се у Србиjи баве привредном", истиче он и обjашњава да сем неких 400 до 500 великих предузећа, сва остала су мала, средња, микро или предузетничке радње.
Прочитајте још:ВРХУНАЦ: Хашим Тачи хоће да тужи Србију за геноцид!„Антируски фронт Меркелове“ пуца по шавовима
У ову стратегиjу су, како он поjашњава, уписани су сви закони, уредбе, правилници коjи треба да се мењаjу или донесу, све обjедињене државне процедуре, затим оснивање посебних привредних тела коjе треба да помогну привредницима у разним аспектима. Упитан на коjи начин стратегиjа решава проблем проналаска jефтиниjих извора финансирања, Kоруноски каже да jе обезбеђивање бољег приступа средствима за финансирање jедан од њених кључних стубова. Неке од активности коjе ће бити предузете у том циљу су, како jе навео, увођење потпуно нових микрокредитних недепозитних штедних институциjа коjе би поjефтиниле кредите, затим рад са банкама и рад на побољшању комплетног пословног окружења како би камате на већ постоjеће кредите биле jефтиниjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА