Најновије

Ентони Дор добитник Пулцерове награде за књижевност за 2015. годину

Ентони Дор је у Паризу са једанаестогодишњим сином делио сладолед када је сазнао да је за роман „Сва светлост коју не видимо“ добио Пулицерову награду за књижевност. И заиста права локација, будући да се управо радња његовог романа догађа у Паризу за време немачке окупације.
Фото-Лагуна корица

Фото-Лагуна корица

Добитник Пулицерове награде за 2015. годину проглашен је у понедељак после подне на Универзитету Колумбија. У ужем избору били су Ричард Форд са збирком прича „Let Me Be  Frank witx Yoy“, Лејла Лалами са романом „The Moor's Аццоунт“ и Џојс Керол Оутс са збирком прича „Lovely, Dark, Deep“.

Жири за доделу Пулицерове награде навео је у образложењу да је Доров роман „маштовито и сложено“ дело које истражује „људску природу и контрадикторну моћ технологије“. Роман „Сва светлост коју не видимо“ пре неколико месеци био је и у најужем избору за престижну америчку награду Нational book aword. Ово је прича о двоје младих људи – слепој Францускињи и немачком војнику – захваћених вихором Другог светског рата, који настоје да сачувају хуманост, разум и смисленост својих живота у општем паклу који је око њих. У образложењу се још наводи да у Доровом роману читамо низ „кратких, стилизованих поглавља“ инспирисаних „страхотама Другог светског рата“.

Роман је одмах по објављивању постигао невероватан успех. Био је 49 недеља на листи бестселера Њујорк Тајмса и продат је у више од 1,6 милиона примерака. Издавачка кућа Лагуна је објавила роман „Сва светлост коју не видимо“ Ентонија Дора пре непуних месец дана. Роман је одмах привукао велику пажњу читалаца.
Прочитајте још:ИНТЕРВЈУ Тамара Кучан: Балкан болује од лажног морала(ИНТЕРВЈУ) Марко Јоцић: Од уметности може само да се животари
 

Извор:  Правда/Марија Гојковић

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА