Најновије

Орханово наслеђе снажно сведочанство људских патњи турског и јерменског народа

Не догађа се често да издавачка кућа из Србије прва у свету објави књигу за коју се очекује да ће бити планетарни бестселер. Управо то се десило са књигом „Орханово наслеђе“ која је први роман младе америчке списатељице јерменског порекла Алин Оханесјан, а коју је Лагуна објавила пре неколико дана. Књига је одмах доспела на прво место топ листе!
Фото-корица Лагуна

Фото-корица Лагуна

У свом изузетном роману Алин Оханесјан је створила два изузетно упечатљива лика – младића неупућеног у прошлост своје породице и своје земље, и старице коју прогони данак историје отет од њеног живота. Крећући се кроз време, од последњих година Отоманског царства па све до краја двадесетог века, „Орханово наслеђе“ тка приповест о страсној љубави, неизрецивим страхотама, невероватној истрајности и скриваним причама које чак нараштајима могу прогонити једну породицу. Када Орхановог дивног и ексцентричног деду Кемала – човека који је изградио праву династију на ткању ћилима – буду пронашли мртвог, потопљеног у каци с бојом, Орхан ће наследити тај деценијама развијан посао. Но Кемалов тестамент доноси више питања него одговора. Породично имање је завештано непознатој особи удаљеној хиљадама километара, времешној жени која живи у јерменском дому за старе у Лос Анђелесу. Њено постојање и тајновитост њене прошлости само ће продубити мистерију и питање због чега је Орханов деда свој дом у Турској оставио непознатој жени, а не сину или унуку. Имајући у рукама само прастари Кемалов скиценблок, решен да исправи неправду, Орхан одлази у Лос Анђелес. Тамо неће само разоткрити причу коју осамдесетседмогодишња Седа помно чува, већ ће схватити да Седина прошлост прети да растури његову будућност. „Орханово наслеђе“ је савремена поука о нужности и остварљивости међусобног разумевања турског и јерменског народа, а уједно снажно сведочанство људских патњи на обема странама. Алин је из прошлости сопствене породице испричала ову причу, јер је њена бака преживела геноцид над Јерменима. Алин Оханесјан рођена је у Кувајту. Родитељи су јој убрзо емигрирали у Јужну Калифорнију у којој живи од своје треће године. Након што је магистрирала историјске науке, одустала је од докторских студија јер је схватила да је књижевност њена права љубав. Живи и ради у Сан Хуан Капистрану у Јужној Калифронији са супругом и два сина.
Прочитајте још:(ИНТЕРВЈУ) Марко Јоцић: Од уметности може само да се животариИНТЕРВЈУ Тамара Кучан: Балкан болује од лажног моралаЕнтони Дор добитник Пулцерове награде за књижевност за 2015. годину
Извор: Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА