С обзиром на то да је недавно избила језива епидемија салмонеле у старачком дому у Чачку, која је однела чак пет људских живота, не би било лоше да се сви што боље упознамо са овом злогласном бактеријом, како се овакве ситуације више никад не би поновиле.
Салмонела је честа инфективна болест која захвата цревни тракт. Бактерија салмонеле најчешће живе у цревима људи и животиња. Људи се најчешће заразе кроз заражену воду или храну. Обично људи који су заражени салмонелом развију пролив, грозницу и стомачне грчеве у пероду од осам до 72 сата од конзумације заражених намирница. Већина здравих људи се опорави за само неколико дана, без неког посебног третмана. Међутим, у неким случајевима, пролив повезан са салмонелом може бити толико дехидрирајући да је потребна брза лекарска помоћ. Компликације опасне по живот се такође могу појавити уколико се инфекција прошири ван црева. Ризик од заразе салмонелом је већи ако путујете у земље које имају лош санитарни систем.
Симптоми салмонеле
Салмонела је обично узрокована конзумирањем сировог или недовољно куваног меса, једењем меса перади, јаја или производа који настају од јаја. Инкубацијски период варира од неколико сати до два дана. Већина инфекција салмонелом могу се класификовати као гастроентеритис.
Могући знаци и симптоми су: мучнина и повраћање бол у стомаку пролив грозница висока температура главобоља болови у мишићима крв у столици Знаци и симптоми салмонеле обично трају од четири до седам дана, иако може проћи и неколико месеци да се стање организма врати у потпуну нормалу.
Најчешће заражена храна салмонелом
Сирово месо, живина и морски плодови – уз помоћ измета, бактерија може доћи на сирово месо и живину током клања. Морски плодови се могу заразити ако су узети из заражене воде. Сирова јаја – иако се љуска јајета чини као јако добар штит од заразе, неке заражене кокошке могу снијети јаје које је заражено салмонелом пре него се штит уопште формира. Воће и поврће – неки свежи производи, посебно они увозни, могу бити нехидратизирани у пољу или опрани са водом која је заражена салмонелом. Зараза се такође може појавити и у кухињи када сокови од сировог меса и живине дођу у контакт са воћем или поврћем.
Прљаве руке након коришћења тоалета
Многа храна постане заражена када се припрема од стране људи који не перу руке након коришћења тоалета или мењања пелене. Инфекција се такође може појавити уколико дирате нешто што је заражено, укључујући кућне љубимце и посебно птице, а након тога стављате прсте у уста. Неке особе које се врате на посао руковања храном пре него се инфекција потпуно повукла, настављају ширити заразу. Неки људи који добију салмонелу постану хронични преносиоци, што значи да настављају излучивати бактерије у њиховом измету. Неки преносиоци могу пренети салмонелу без појављивања икаквих знакова или симптома те болести.
Лечење салмонеле
Због тога што салмонела узрокује дехидрацију, замена течности и електролита је врло важан циљ лечења. То се обично постиже уношењем индустријских супица (супе из кесице ) и руског или црног чаја, док се од чврсте хране у први данима даје искључиво “на води” барени пиринач. Тежи случајеви могу да захтевају хоспитализацију јер је особу неопходно ставити на инфузију. Антидијаретици, односно лекови попут лоперамида (имодиум) могу помоћи у ослобађању од грчева, али они такође могу да продуже трајање дијареје који се повезује са салмонелом. Уколико лекар сумња да је бактерија салмонеле ушла у крвоток, или уколико је тежи облик болести или угрожени имунолошки систем, може бити преписан антибиотике како би се бактерија убила. Антибиотици нису од користи код некомпликованих случајева.
Прочитајте још:ПРОВЕРЕНИ РЕЦЕПТ НАШИХ БАКА: Помладите кости за 20 година и ослободите се сваког бола!5 најчешћих заблуда о месу
Извор: mojportal.ba