Најновије

Београд добија научно-технолошки парк

БEOГРAД - Mинистарство просвете, Град Београд и Београдски универзитет потписали су данас Уговор о оснивању "Научно-технолошког парка Београд", коjи би требало да окупи иновативне, технолошки развоjне компаниjе и запосли младе научнике, а тиме и убрза технолошки развоj земље.
Софтверска индустрија (Фото: bchydro.com)

Софтверска индустрија (Фото: bchydro.com)

Уговор о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу "Научно-технолошки парк Београд" потписали су министар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић, градоначелник Синиша Mали и ректор Београдског универзитета Владимир Бумбаширевић. Kако jе речено након потписивања уговора, за три до четири године у комплексу на Звездари требало би да послуjе око 100 технолошки развоjних компаниjа са око 1.000 инжењера. Mинистар Вербић рекао jе да jе реч о истински великом проjекту чиjа се величина не огледа толико у новцу, колико у посвећености да постоjи парк коjи ће омогућити вишеструко враћање уложеног труда и знања. "Научно-технолошки парк мора да буде место где велике компаниjе желе да уђу, jер имаjу стимулативно окружење и друге компаниjе са коjима могу да размењуjу ресурсе и идеjе", рекао jе Вербић. Истичући да се сви мораjу старати о "Научно-технолошком парку Београд", jер их "немамо 100, него само jедан", Вербић jе навео да jе у Србиjи данас тешко бити предузетник, а вероватно jош теже бити научник. "Зато правимо Научно-технолошки парк - да људи коjи имаjу идеjе, добиjу неопходну помоћ да направе бизнис-планове, а потом и производе", рекао jе Вербић уз напомену да иза великих НTП у свету увек стоjе jаки универзитети. Градоначелник Београда подсетио jе да jе изградња Научно-технолошког парка почела пре 26 година, али да ће тек сада бити приведен намени, односно запослити младе коjи се баве иновативним технологиjама, што ће спречити и одлив мозгова из земље. Oчекуjе се, рекао jе Mали, да у наредних неколико година у том комплексу буде запослено око 1.000 инжењера и буде активно око 100 компаниjа коjе се баве иновационим технологиjама. Наводећи да jе узор за НTП у Београду био Научно-технолошки парк из Љубљане, Mали jе навео да jе жеља надлежних да студенти и млади у Парку реализуjу идеjе и пронађу посао. Њима ће, додао jе, бити омогућене и услуге бизнис инкубатора, коjи ће створити услове да они коjи имаjу идеjе добиjу и могућност да започну бизнис, што jе модел коjи већ постоjи у бизнис инкубатору у Београђанки.
Прочитајте још:МИСТЕРИЈА НИКОЛИЋЕВОГ „ФАЛКОНА“: Дугме „emergency slot“ није могло бити случајно укључено!Суд одбио захтев за поновно суђење: Татон није скочио сам, него је убијен!
"Саставни део Парка jе и програм инкубациjе старт уп компаниjа у ИT сектору, а Град планира значаjно да помогне младима да започну бизнис. Наша подршка овом програму допринеће оснивању знатног броjа малих предузећа, а тиме и запошљавању младих", сматра градоначелник. Развоj Парка jе, додао jе, комплексан посао и тражи сарадњу и посвећеност државе, локалне самоуправе и универзитета. "Oво jе шанса да наjбољим студентима и људима коjи имаjу идеjе покажемо да могу да остану у Београду и Србиjи и да ту могу да остваре своjе снове", подвукао jе Mали. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА