Најновије

Устав "избацује" 125 посланика

Кад се буде мењао, Устав ће готово сигурно добити нове одредбе о броју посланика, биће другачији начин избора судија, снажнија независност Народне банке, и већа снага прописа Европске уније у односу на српске законе. То је неопходно због наставка евроинтеграција, јачања институција, али и због смањивања трошкова.
Фото: parlament.gov.rs

Фото: parlament.gov.rs

Да ће највиши правни акт Србије бити промењен у наредне две године, најавио је премијер Александар Вучић, који је истакао и да је за тако важан посао потребна сагласност читавог друштва: - Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа, као и да бисмо смањили број посланика са 250 на број од 125 до 150 и због многих других ствари. Верујем да ћемо у наредних годину дана имати снаге да макар изађемо пред грађане с нацртом нових решења. Политичке реформе обухватиће и питање изборних закона, како би се очувао демократски систем. Промене које од нас захтева Европа подразумевају, између осталог, мању улогу парламента који бира судије и потпуну независност Народне банке. У наш систем мора бити уведена и "европска потерница" што значи да ће Србија морати да изручи своје држављане земљама ЕУ које их траже због кривичних дела. Премијер сматра да је око измена потребан друштвени консензус. А странке су сад подељене: док владајући блок подржава ову идеју, ДС и СДС сматрају да је реч о демагогији. - Све државе су на крају процеса придруживања ЕУ кориговале устав и зато од тога не треба правити фаму. Свака промена биће у интересу грађана, а за Србију и СНС, Косово и Метохија је саставни део наше државе - каже шеф посланика напредњака Зоран Бабић. Социјалиста Ђорђе Милићевић наводи да су потребна системска решења која ће унапредити парламентаризам и ојачати и оснажити демократски систем: - Верујем да ће све странке увидети значај ове теме и да ћемо успети да постигнемо консензус. У СДС кажу да раде на свом предлогу измена устава: - Слажемо се да скупштина треба да има највише 150 посланика, а потребно је и омогућити што непосреднији избор посланика. Такође, Бриселски споразум је нова реалност која намеће потребу промене Устава, будући да на територији Србије не важе само закони које доноси Скупштина Србије, већ и косовска скупштина. Демократе подржавају смањење броја представника у Скупштини, али сматрају да је намера Вучићеве најаве скретање пажње с главних проблема у држави. - То је само изговор да би се скренула пажња са високе незапослености, лоше економске ситуације и тешког живота грађана - сматра посланик ДС Балша Божовић. Ванпарламентарни Државотворни покрет оцењује да је главни разлог промене Устава "налог за брисање КиМ из преамбуле Устава и његова предаја Тачију и Рами".
Прочитајте још:Николић: Нисам оптимиста после разговора са ШтајнмајеромБРАМЕРЦ СИГУРАН: Хашки трибунал одбио Шешељев захтев!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА