Прочитајте још:Батаци у слатко киселом сосуКРЕМАСТО И СОЧНО: Лазање с пилетиномИзвор: Телеграф
Направите најбоље ћевапе и пљескавице! Ево и како
За добре ћевапе и пљескавице потребно вам је добро месо. Готово роштиљ месо које можете набавити у продавницама, чак и ако је квалитетно, никад не може бити толико добро као кад га сами направите. Ево неких рецепата и трикова за савршено месо с роштиља. Машина за млевење меса Ако сами хоћете да направите роштиљ месо, биће вам потребна машина за млевење или, ако немате машину, замолите да вам месо самељу у месари. Месо за роштиљ потребно је исећи на крупније коцке, затим га самлети два пута. Пре него што га самељете други пут, месо би требало да измесите рукама, како би се смеса добро везала”, а према неким старим рецептима требало би додати и овчији лој, јер масноћа добро везује месо. Међутим, ако је месо масније, то ће бити довољно. Све то требало би да урадите дан раније, јер је најбоље да смеса одстоји преко ноћи пре него што буде спремна за печење. Које месо употребити? Што се тиче врсте меса, постоје разне комбинације. Можете пробати само с јунетином, међутим, познаваоци кажу да је најбоље кад додате још неку врсту меса. Ево неких предлога. Узмите 500г јунећег и по 250г свињског и овчијег меса. Или, 500г јунетине и само 250г свињетине или овчетине. Шта још додати? Од зачина су незаобилазни со и млевени бибер, а друге зачине можете додати ако хоћете да месо добије специфичан укус. У ту сврху можете у смесу додати мало першуна у праху, а многе роштиљџије додају црни или бели лук. Наша препорука је да у смесу додате 2 до 5 одсто веома ситно исецканог црног лука. Зачине можете додати између првог и другог млевења. Неки мајстори додају и презлу, односно, самлевен стари хлеб, како би месо имало бољу текстуру. Наравно, ако правите за себе, не желите да добијете на количини већ на квалитету, па нећете додати више од 5 до 10 одсто. Мали трикови У део припремљене смесе можете накнадно да додате димљену сланину или неко друго суво месо и туцану љуту паприку. Тако ћете добити гурманске уштипке или пљескавице, у зависности од тога како желите да обликујете месо. Ћевапчиће можете правити рукама, које је пре тога потребно науљити или можете узети пластичну флашу. Најбоље је употребити флашу од 2л, тако што ћете изрезати само горњу трећину. Кесу са смесом гурните у тако направљен левак и гурајте смесу кроз отвор. Добићете ћевапе савршеног облика, само треба да одредите дужину. Током печења препоручујемо да набавите неколико гранчица свежег рузмарина и мало маслиновог уља. Гранчицу рузмарина умочите у маслиново уље и премажите месо док се пече, али тек пошто се ухватила корица, односно, кад је већ скоро печено.
Бонус видео
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Колумне
Слободан Антонић: Како је српски национализам срушио надстрешницу
Колонизатор увек има већу плату од колонизованог. А колонизовани, заузврат, то сматра норм...
ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Владика Николај у служби Богу и роду
Американац а херој? Код Руса и такви постоје
Постоји јак по свом емоционалном набоју и застрашујући по својој документарној истини филм...