Најновије

Колинда: Готовина и Маркач ће бити саветници за безбедност Хрватске

ЗАГРЕБ- Желела сам да се и генерал Готовина укључи у рад овог важног Већа за домовинску безбедност, ми смо и пријатељи дуги низ година - изјавила је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.
Колинда (Фото: ХРТ скриншот)

Колинда (Фото: ХРТ скриншот)

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да ће Анте Готовина и Младен Маркач бити део саветодавног тела Већа за домовинску безбедност. Китаровић је, у интервјуу за “Вечерњи лист” рекла да ће то Веће бити важно за промену стратегије националне безбедности, као и за будући развој оружаних снага Хрватске. - Желела сам да се и генерал Готовина укључи у рад овог важног Већа за домовинску безбедност, ми смо и пријатељи дуги низ година. Драго ми је да су он и генерал Маркач пристали да учествују и да су препознали позитивну вредност моје намере и задатке тог Већа – казала је Китаровић. У Већу ће бити “10 до 15 најискуснијих хрватских генерала, обавештајних и других стручњака”, додала је она. “Вечерњи лист” наводи да ће у Већу бити и Мирослав Туђман, син Фрање Туђмана, првог хрватског председника и оснивача ХДЗ, странке хрватске председнице. Хашки трибунал је у новембру 2012. године изрекао ослобађајућу правоснажну пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.
Прочитајте још:Шешељ: Николић и Коштуница запалили амбасаде, а мени суде за заставу!СНС: Пајтић да врати отете народне паре!
Готовина је у првостепеном поступку 15. априла 2011. осуђен на 24 године затвора, Маркач на 18 година, а преостали члан хрватске “тројке”, генерал Иван Чермак, ослобођен је кривице и Тужилаштво на ту одлуку није уложило жалбу. Жалбено веће Трибунала је у ослобађајућој пресуди навело да нема доказа да је постојао удружени злочинацки подухват с циљем уклањања српског цивилног становништва из Крајине силом или претњом силе. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА