Најновије

ЛУКАШЕНКО: Изгледа да више нисам последњи европски диктатор

Председник Белорусије Лукашенко дистанцира се од Владимира Путина. “Постоје гори диктатори од мене”, изјавио је он у интервјуу новинској агенцији “Блумберг”, а разлог за промену става је сукоб у Украјини, наводи немачки лист “Шпигл”.
Александар Лукашенко (Фото: ЈуТјуб)

Александар Лукашенко (Фото: ЈуТјуб)

Због свог ауторитарног стила владања, белоруски председник Александар Лукашенко стекао је надимак “Последњи европски диктатор”. На власти је од 1994. године, па је самим тим, европски шеф државе са најдужим владарским стажом. На сваким изборима, барем званично, побеђује са убедљивом већином. Како наводи “Шпигл”, у интервјуу новинској агенцији “Блумберг”, 60-годишњи председник покушао је да поправи свој углед, а повод разговора су збивања у Украјини. Напола озбиљно, а пола у шали, Лукашенко је изнео критику на рачун руског председника Владимиру Путину. “Више нисам последњи европски диктатор”, рекао је он наводно. “Има диктатора који су мало гори него ја, зар не? Ја сам мање зло.” Он је додао да је Путин у украјинском сукобу реаговао превише емотивно. Путин се, заправо, сматра Лукашенковим партнером, али, како наводи „Шпигл“, сукоб у Украјини предочио је Белорусији да руско претендовање на власт угрожава и суседне земље. Попут Украјине, и Белорусија се граничи с Русијом. У интервјуу “Блумбергу”, објављеном пре три дана, Лукашенко се заложио за активну улогу САД у украјинском сукобу, али је такође рекао да Запад греши што оптужије Русију да гради империју. У сваком случају, рекао је он, Белорусија неће постати руска провинција.
Прочитајте још:ЕСКАЛАЦИЈА: Из дана у дан сукоби све већи – данас погинуло шест украјинских војника!Американци признали: Путин их победио на источном фронту
Извор: Шпигл, Евроазија инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА