Најновије

Премијер Израела притиска САД како би зауставиле ирански нуклеарни програм

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху апеловао је данас на САД да теже бољем споразуму, како би се зауставио ирански нуклеарни програм, најавивши да ће вршити притисак на америчке посланике да онемогуће Техерану ” слободан пролаз ка бомби”.
Бењамин Нетанијаху (Фото: Јутјуб)

Бењамин Нетанијаху (Фото: Јутјуб)

Нетанијаху је, у првом од неколико појављивања у недељним новинским програмима САД, рекао да је разговарао и са демократама и са републиканцима у Конгресу – са скоро две трећине чланова Представничког дома и сличним бројем чланова Сената САД – о иранском нуклеарном питању. Председник Владе Израела оштро је критиковао оквирни споразум, постигнут у четвртак између светских сила и Ирана, рекавши да се њиме Израел не штити довољно. – То није партијско питање. То није једино израелско питање, то је светско питање јер ће свако бити под претњом надмоћне терористичке државе нашег времена, којој ће остати инфраструктура да произведе не једну нуклеарну бомбу, већ много много нуклеарних бомби у низу – рекао је Нетанијаху. Нетанијаху је разљутио Белу кућу и удаљио од себе неке демократе када је прихватио позив републиканаца да се обрати Конгресу САД 3. марта, две недеље пре избора у Израелу, на којима је његова партија однела изненађујућу глатку победу. Он је порекао да је координисао са председавајућим Представничког дома Џоном Бејнером и другим републиканцима да блокира споразум с Ираном. Израелски лидер је осудио тај споразум између Ирана и САД, Русије, Немачке, Кине, Велике Британије и Француске, оценивши да Техеран њиме добија “слободан пут до бомбе”. Председник САД Барак Обама је оквирни споразум, постигнут у Лозани, у Швајцарској означио “историјским разумевањем” и у телефонском позиву Нетанијахуу, убрзо након склапања, рекао да договор представља напредак ка трајном решењу, које спречава пут Ирана ка нуклеарном оружју. Нетанијаху је рекао да је један сат разговарао с Обамом, с којим је иначе у напетим односима. Упитан на Си Ен Ен-у да ли верује Обами, Нетанијаху је рекао да је сигуран да председник САД ради оно што мисли да је најбоље за своју земљу, али се не слажу о томе шта би требало да буде најбоља политика у односу на Иран. – Не ради се о питању личног поверења – рекао је он. Израел је иначе, како се верује, једина нуклеарна сила на Блиском истоку, иако то њени лидери никада нису ни признали, ни порекли.
Прочитајте још:ЛУКАШЕНКО: Изгледа да више нисам последњи европски диктаторМеркелова Ципрасов пут у Москву види као претњу европском јединству
Извор: Танјуг, Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА