Најновије

Москва укида царину за фијат из Србије

МОСКВА - Москва је спремна да изађе у сусрет захтеву Београда за бесцарински увоз у Русију аутомобила "фијат" произведених у Србији, у оквиру "тарифних квота", пише данас руски лист Комерсант.
Москва (Фото: pixabay.com)

Москва (Фото: pixabay.com)

Како преноси дневник, позивајући се на извор у руском Министарству економије, питање ће бити размотрено на наредној седници савета Евроазијске економске комисије (ЕЕК) јер мора да се усагласи у оквиру Царинске уније. Квоте ће бити узајамне, а листу руских производа направиће Министарство индустрије и трговине. То министарство није објаснило који произвођачи су заинтересовани за бесцарински извоз у Србију и висину квота. На преговорима две земље 2013. године помињана је количина од 10.000 аутомобила, подсећа Комерсант. Интересовање за извоз у Србију потврдила је само група ГАЗ која је већ поднела захтев Министарству индустрије и трговине и Министарству економије за укључење у тарифну квоту. Питање бесцаринског увоза путничких аутомобила из Србије у Русију помињано је давно, а у октобру 2014. године у разговору с премијером Србије Александром Вучићем руски председник Владимир Путин је рекао да "с обзиром на савезнички однос" могућ је договор "о одређеној квоти".
Прочитајте још:НАСА: Ускоро сусрет са ванземаљцима!Eво какве је инструкције издао Рамзан Кадиров око прославе Васкрса
Сада је царина на увоз нових "фијата" 30 одсто, пише Комерсант и подсећа да између Русије и Србије од 2000. године постоји споразум о слободној трговини, али аутомобили нису њиме обухваћени. Фијату није први пут да покушава да прошири своје присуство у Русији, али се до сада радило о покретању производње у тој земљи. Међутим пројекат није реализован, а продаја "фијата" у Русији је остала на ниском нивоу, са тржишним уделом од свега 0,3 одсто, наводи лист. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА