Најновије

Свети огањ стиже на Космет

Пламен са Христовог гроба, Благодатни или Свети огањ, након што на Велику суботу стигне у Србију, другог дана Васкрса стићи ће први пут и у манастире на Косову и Метохији - Грачаницу, Високе Дечане и Пећку патријаршију, а на Велики уторак и у манастир Сопоћани у Старом Расу.
Манастир Пећка патријаршија (Фото: Правда)

Манастир Пећка патријаршија (Фото: Правда)

Благодатни огањ се појављује сваке године на Велику суботу, око поднева, на Исусовом гробу. Предања казују да се огањ јављао још од времена изградње Константиновог храма (326 -336. године после Христа), али поуздана писана сведочанства о овом догађају датирају од пре 1.200 година. Свечани дочек Благодетног огња, који ће стићи из цркве Светог гроба Господњег из Јерусалима, планиран је за суботу у 23 сата у Храму Светог Саве у Београду. Другог дана Васкрса, 13. априла ујутро у девет часова, пламен ће стићи у Грачаницу, а у поподневним сатима биће у Пећкој патријаршији да би на вечерњој служби био у Високим Дечанима. - Пресрећни смо што Благодетни огањ долази у нашу епархију и што ће имати прилику да га дочекају верници на Косову и Метохији и у Рашкој области. Очекујемо много народа у порти Грачанице, Пећке патријаршије и Високих Дечана, а потом, другог дана Васкрса, и у Сопоћанима. Долазак Благодатног огња је велики дан за нашу цркву, нашу рашко-призренску епархију и манастир Сопоћане - каже игуман ове светиње. По Свети огањ на Велики петак у Јерусалим са владиком славонским Јованом путује и Душан Јововић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију. Поред Благодатног огња из Јерусалима ће стићи и два часна крста намењена црквама у Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Свети огањ ће бити упућен у Бањалуку, Цетиње, Подгорицу и Пакрац.
Прочитајте још:Чиме и како Русија може да одговори Америци у глобалном ратуХаг још једном Србину дао доживотну казну, осуђен Здравко Толимир!
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА