Најновије

Нико неће спасавати Македонију

СКОПЉЕ- У Куманову се пописује штета настала после окршаја полиције и терориста, а политичка напетост у Скопљу не јењава, јавља репортер Б92 из Македоније.
Куманово (Фото: Јутјуб)

Куманово (Фото: Јутјуб)

Догађаји као они у Куманову додатно дестабилизују ситуацију у земљи, а млади све више одлазе из Македоније. Александар Угриноски је један од ретких младих Македонаца који има посао. Каже да, иако је сам свој газда, једва опстаје. "Ње сјајно, млади одлазе из државе, беже ван и траже своју срећу. Није добро. Кренуо сам сам са послом и ако не буде добро, тражићу срећу негде другде", каже Александар. Странка ВМРО-ДПМНЕ на власти је скоро читаву деценију у овој земљи. Опозиција је последњих месеци износила доказе о прислушкивањима, интервенцијама у судству, те фалсификованим гласовима на изборима. Најновија оптужба опозиције односи се на нереде у Куманову које је, како тврде, организовала сама власт. "Јасно је да не успевају да обезбеде ни минимум демократских, ни безбедносих стандарда. Са различитих адреса долазе позиви на оставку. Није проблем у једном министру, већ је све направљено како би се одржала власт, а то тако више не може", каже Радмила Секеринска из СДСМ. Опозиција зато предлаже да се сачини влада од експерата. Нико из кабинета који води премијер Груевски није био расположен за разговор са Б92. Новинар и аналитичар Саша Ордановиски каже да влада покушава да подели становништво како би се лакше одржала на власти. Он осуђује недовољно јаке раекције на ситуацију у Куманову.
Прочитајте још:Кумановски ефекат: Десница у Србији тражи враћање обавезног војног рока!У КУМАНОВУ ЗАРОБЉЕН ХАРАДИНАЈЕВ БЛИСКИ САРАДНИК: Сефа палио југ Србије!
У међувремену је земља у све дубљој кризи. "Између 120 и 150 милиона евра месечно се задужујемо, у таквом сценарију ми ћемо доживети грчки сценарио, само је питање када ћемо стићи до краја те пруге. Ипак, ми нисмо Грчка, нити ће нас ико спасавати", каже он. И док око 300.000 Македонаца тражи посао, посла имају грађевинари. Наиме, процењује се да је на прављење бројних споменика последњих година држава потрошила више стотина милиона евра. У новој/старој скопској архитектури саговорник са поцетка приче неће уживати уколико буде морао да потражи срећу на другом месту, ако му посао пропадне због све мање куповне моћи. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА