Најновије

ВОЛ СТРИТ ЖУРНАЛ: Америка ће напасти Кину због архипелага пуног нафтом и гасом!?

САД - Пентагон је одлучио да упути ратну морнарицу у воде архипелага Спратли са циљем да предупреди војску Кине да заузме ово острво.
Неки иду на море због рата! (Фото: Pixabay)

Неки иду на море због рата! (Фото: Pixabay)

Реч је о острву, односно, архипелагу које Кина сматра својим, а на исто полаже право још чак пет земаља: Вијетнам, Тајван, Малазија, Филипини и Брунеји. Ештон Картер, министар одбране САД-а, наложио је својим колегама да САД преузму контролу над водама око овог острва, пише Вол Стрит Журнал. Вашингтон не жели ратни сукоб са Кином, али жели упливом својих бродова у воде око острва Спратли да покаже своје неслагање са кинеском политиком по овом питању, пише овај утицајни амерички лист позивајући се на своје изворе у Пентагону. На Спратлију иначе нема становника и нема морских лука, али има четири аеродрома. Међутим, оно што је Белој кући, по свему судећи, најинтересантније јесте то што последња истраживања показују да у том архипелагу постоје значајна налазишта нафте и гаса. Спратли се налази у јужном Кинеском мору, а недавно су медији објавили да Кина покреће отварање своје војне базе у том архипелагу.
Прочитајте још:Америчка војска маршира Румунијом: Источна Европа је наша!Ако Кијев опет нападне – армију Новоросије ни Путин неће моћи да заустави
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА