Најновије

Ево шта вам произвођачи хране прећуткују: Нутрициониста открива шта се крије иза налепница "здрава храна"

Све што купујете у продавницама "здраве хране", а нема етикету, треба да узимате веома пажљиво, јер вам нико не гарантује да се заиста и ради о здравој храни, истиче нутрициониста Милка Раичевић.
Да ли је здрава храна здрава? (Фото: pixabay.com)

Да ли је здрава храна здрава? (Фото: pixabay.com)

Наравно, произвођачи дају све од себе да на сваку намирницу залете да је она "здрава", "дијетална" и са смањеним постотком масноће. Али саговорница открива да није увек баш све тако.

Шећери се најбоље крију

Има их у свему, па чак и у храни кој је изузетно слана. - Све оно на чему је наглашено да је са смањеним постотком масноће има додате шећере, а то вам се на крају своди на исто. Шећери се крију у свим намирницама, од паштете, преко здравих и "дијеталних" кескића, разних мешавина... - каже Милка Раичевић. Зато је јако битно, наглашава она, да не читамо само предњи део амбалаже, већ и да окренемо паковање и прочитамо шта пише у саставу. Али и састав може да превари, јер се шећер често крије под другим именом! Тако можете уместо шећера да нађете глукозни сируп, декстрозу, фруктозу...

Пажљиво са житарицама

- Целе житарице су изутено здраве, али није здраво оно што им се додаје. Тако имате гомилу разних мусли мешавиина које су препуне шећера, а исти је случај и са куповним кексићима и плочицама. Није исто да ли је нешто заиста од целог зрна или само са додатим целим зрном - објашњава нутрициониста. На тржишту у последње време може да се нађе велики број производа који су означени као "мултиграин" или намирнице са неколико врста зрна. И ту треба бити пажљивм јер то не значи да се ради о целом зрну, већ само о неколико разлилитих врста обрађених житарица.

Воћни сокови

- Много су здравији прави воћни сокови, оно што видите да пије ваша бака, него ове мешавине које се купују у радњи. Готово увек имају додате шећере - истиче саговорница. Заиста, у последње време научници широм света упозоравају да чаша сока од поморанџе никако не може да замени праву воћку, а чак је и Светска здравствена организација реаговала по том питању. Али не крије се опасност само у соковима од воћа. - Шумећи сокови на растварање, који се рекламирају као да су пуни витамина, препуни су и шећера. Истина је да доносе неку корист, али такође је истина и да доносе пуно шећера - тврди Раичевић.
Прочитајте још:Како да убрзате метаболизамСВАКИ ДАН НАС ТРУЈУ: Ову опасну хемикалију највише уносе деца
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА