Најновије

Николић одбио позив да иде на сребреничку комеморацију

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић одбио је позив да присуствује обележавању двадесет година од "геноцида у Сребреници".
Томислав Николић (Фото: predsednik.rs)

Томислав Николић (Фото: predsednik.rs)

С друге стране, на комеморацију у Меморијални центар Поточари доћи ће три лидера држава региона, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и председници Црне Горе Филип Вујановић и Словеније Борут Пахор. Они су, према извештавању медија из региона, потврдили долазак на обележавање 20. годишњице "геноцида у Сребреници". Како се наводи, они ће, том приликом, одати пошту жртвама и послати поруку да оно што се догодило у Сребреници никада и нигде не сме да се понови. У Организационом одбору за обележавање те годишњице кажу да очекују присуство око 30 високих делегација и око 50.000 грађана. Међутим, Томислав Николић ће 16. јуна отпутовати у прву званичну посету Сарајеву од када је постао председник Републике 2012. Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић је пре десетак дана био у другој званичној посети Сарајеву, а први пут одмах након преузимања дужности председника Владе Србије. Како кажу у кабинету председника Републике, Томислав Николић је предлагао Бакиру Изетбеговићу да иду заједно у обилазак и српских и бошњачких гробова, али није добио одговор. Подсетимо, једини највиши званичник Србије који је присуствовао комеморацији у Поточарима био је бивши председник Србије Борис Тадић. Тадић је био на обележавању десетогодишњице сребреничког масакра - 2005.

Државни врх ван земље

Велики број највиших државних званичника јуче није био у земљи већ су се сви налазили у дипломатским посетама. Премијер Србије Александар Вучић боравио је у Берлину у посети Бундестагу, председник Србије Томислав Николић налази се у Хавани, док је председница Скупштине Србије Маја Гојковић боравила у Алжиру. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић налазио се током јучерашњег дана у Тирани, а шеф дипломатије Ивица Дачић био је у Бриселу, док је потпредседник Владе Расим Љајић боравио у Ирану. Одликован за образовање и науку Председник Србије Томислав Николић одликован је јуче, током дводневне посете Куби, највишим одликовањем Хосе Марти за допринос светском миру, образовању, култури и науци. Његова супруга Драгица Николић треба да посети болницу за мајку и дете Рамон Гонзалес Коро, којој ће донирати опрему за бебе, док ће школи за децу са посебним потребама Сиера Маестра донирати лаптопове.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА