Најновије

УСПОРИТЕ СТАРЕЊЕ: Пет разлога да једемо јагоде!

Немојте пропустити ову сезону јагода.
Јагоде (Фото: pixabay)

Јагоде (Фото: pixabay)

Јагоде су летње воће у чијим укусима већина нас ужива, а највише их волимо у воћним салатама, колачима или једноставно умочене у шлаг или чоколаду. С обзиром на то да је њихова сезона почела, свакако би требало да их једемо што чешће, посебно због свих благодати које имају на наше здравље.

1. Помажу вам да смршате

Ако желите да дотерате линију пре одласка на плажу, јагоде вам могу помоћи у томе. Ово воће садржи антоцијанине, који помажу при сагоревању масних наслага, јер их организам користи као гориво. Истраживања су показала да антоцијанин такође повољно утиче на краткотрајно памћење.

2. Ублажавају бол

Доказано је да јагоде имају антиупално и аналгетичко дејство. Истраживања су показала да јагоде смањују маркере упале, а препорука је их конзумирате три пута недељно да бисте смањили ризик од упала.

3. Имају антиканцерогено и антиалергијско дејство

Доказано је да јагоде имају антиканцерогено дејство. Ово воће богато је флавоноидима који се боре са канцерогеним ћелијама и уједно спречавају њихову способност да се умноже. Осим тога, фенолне киселине из јагода имају антиалергена својства, што значи да помажу при смањењу биохемијских процеса, који су повезани са алергијским реакцијама. Ипак, иако помажу особама са алергијама, постоје људи који су алергични баш на њих.

4. Помажу у борби са шећером

Иако су постојале одређене недоумице око тога да ли особе са повишеним шећером смеју да једу јагоде или не, недавна студија показала је да јагоде заправо регулишу ниво шећера у крви, чак 130 грама свежих јагода значајно ће смањити ниво шећера у крви.

5. Успоравају старење

Јагоде су изузетно богате антиоксиданатима. Толико да се налазе на четвртом месту по реду на листи намирница са највећом концентрацијом антиоксиданата. Они су важни за наш организам јер штите тело од слободних радикала, који нису само изазивачи многих болести, већ убрзавају и старење коже. Ако вам сви ови разлози нису били довољни, за крај да напоменемо и да су јако су укусне. Постоји ли бољи разлог од тога?
Прочитајте још:
Извор: zena.blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА