Најновије

Георгије: Прихватам смену, али не и кривицу

БЕОГРАД - Одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ о смени са места епископа канадског прихватио сам, али не прихватам кривицу и аргументацију која је против мене изнета без доказа, на основу сведочења, на којима нема ни потписа сведока. Ја сам у одговору на те оптужбе изнео документа, доказе и веродостојне изјаве, иза којих стоје људи са именом и презименом, рекао је дојучерашњи владика канадски Георгије.
Владика канадски Георгије (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Владика канадски Георгије (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Не осећам грижу савести, нити да сам починио грех, миран сам и спокојан, јер још кад сам пошао у манастир био сам свестан да сам монах и да морам да се покоравам вољи Сабора. Сабор ме је изабрао за епископа и има право да ме и смени. Сада нисам ни под судом ни под забраном - изјавио је бивши епископ канадски Георгије (Ђокић), пред пут у Канаду, пошто је Свети архијерејски сабор СПЦ потврдио одлуку Синода о његовог смени са места епархијског архијереја. Владика Георгије објашњава да је одбио понуде Сабора да се сам повуче или да поднесе оставку, јер није желео да "изда и разочара своје сараднике - свештенике у Канади, који су тражили од Сабора да, уколико смени епископа, смени и све њих". "Мене одлука о смени није погодила, већ претходна четири месеца неизвесности колико је овај процес трајао. Али, моја смена неће бити лако примљена у Канади и мом наследнику неће бити лако. Поготово што није добро примљена ни управа архијерејског заменика кога је патријарх поставио кад га је Синод именовао за администратора. За сада се не зна да ли ће патријарх Иринеј администрирати Епархијом канадском до следећег Сабора, или ће се на овом заседању изабрати нови владика. Проблем је и шта ће бити са започетим важним црквеним пословима, јер Устав СПЦ не допушта администраторима увођење значајних промена у рад епархије", објашњава владика Георгије. Он каже да је спреман да помогне свом "наследнику" у Епархији канадској и да се нада да за црквене власти "неће бити проблем да остатак живота проведе у резиденцији у манастиру Милтон, који је заједно са народом својим рукама подигао, као и да буде сахрањен у крипти цркве". Владика Георгије каже да је јуче потписана одлука Сабора којом се Епархија канадска и званично сматра упражњеном, као и да се због честих покушаја упада у епархијско седиште са патријархом Иринејем договорио да примопредају Епархије изврши лично. Он додаје да ће до тада обављати дужност епархијског архијереја и да ће моћи да служи и свим храмовима Епархије канадске.

Оптужбе против владике Филарета

После једнодневне паузе због прославе Спасовдана - празника Вазнесења Господњег, Сабор СПЦ је наставио рад разматрањем случаја владике милешевског Филарета (Мићевића). Синод до сада није јавно саопштио због због чега га је привремено суспендовао, али се спекулише да су му "главе дошли" јавне критике стања у СПЦ, финансије и епархијско одликовање које је доделио председнику СРС Војиславу Шешељу. Пред Сабором је читан синодски записник против владике Филарета, а у најави је била и његова одбрана. Извори спекулишу да би у његовом случају могло да дође и до "нагодбе". Владику Филарета јавно је подржао Шешељ, а у Патријаршији негирају приче да је било и "интервенција" из врха СПС-а.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА