Најновије

Лака дијета за фит изглед

Да ли је ово дијета или фитнес ума? Јача ли вољу или топи килограме? Доказано је да можете да истренирате свој мозак да се одупре грчевима и нездравој храни. Ова дијета звучи нестварно, али је лака за праћење.
Ова дијета звучи нестварно (Фото: photl.com)

Ова дијета звучи нестварно (Фото: photl.com)

Преједање без размишљања нас доводи у ситуацију да уносимо хиљаде калорија. Са много брзе хране око нас, искушења су превелика. Ако се придржавате дијете „Заблуда мозга“, научићете како да једете здраво без труда. Лако је преварити ум, а дијета постаје све боља са вежбом. Здравствени психолог и нутрициониста, Патриција Колард, са престижног Дјук Универзитета за медицину у Америци је поделила искуство које је стекла са пацијентима. Она је била у контакту са много људи којима је заједничко било то што су имали психички проблем преједања. Нездрава исхрана може брзо да се наталожи у нашем мозгу, да дође до стадиума да се аутоматски подсвесно реагује на одређене ситуације. У тим ситуацијама се несвесно окрећемо нездравој и калоричној храни. Осећај задовољства у мозгу се покреће брзом храном. Лако је пратити ове психолошке технике које вам дају шансу да будете „присутни“ у тренутку и да пратите поруке које вам шаље ваше тело.

Загревање

Морате да одвојите мало времена сваког дана које ће вам послужити за вежбање. Неке вежбе вам можда изгледају чудно, али када се фокусирате како треба и концентришете на то шта у тренутку једете и зашто то радите.

Фокусирање пажње

Ова вежба ће вам помоћи да обраћате пажњу на то шта доживљавате. Радите је три пута дневно. 1) Станите и погледајте око себе. Шта видите? Мислите на то шта је у простору око вас. Како можете то да опишете некоме ко никада није био у том простору? 2) Затворите очи и слушајте. Шта чујете да се догађа око вас? 3) Дишите дубоко. Шта осећате? 4) Како се ваше тело осећа у целости? Како се ваша стопала осећају? Како су ваша рамена? Како се ваш стомак осећа? 5) Шта је са вашим умом? Шта се дешава сада? Мисли? Планови? Бриге? Осуђивања? Идеја овог стадиума је не критиковање, већ посматрање. Будите детектив и погледајте трагове у вашем искуству. Са вежбом ћете обраћати пажњу шта постаје несвесна радња која води у преједање. Можда вас и даље буде привлачио мирис свеже печеног хлеба, али ваше нове вештине ће бити у могућности да паузирају жељу која се рађа.

Двадесет удаха

Радите ову просту вежбу дисања три пута на дан, свакога дана. 1) Седите у удобан положај и затворите очи. 2) Како удишете и издишете, пустите ваш стомак да врши контракције покренуте удисајима. Како удишете, замислите да је у вашем стомаку балон који се шири и допушта простор међу органима. Како издишете, пустите ваздух да лагано излази из вашег балона. 3) Како сте се удобно сместили, реците себи: „ Удишем први“, и удахните. Поступак поновите десет пута и онда се враћајте у назад до првог удисаја. Мислите о сваком удаху као о посебном дешавању. Сваки удисај ће вам помоћи да увежбате фокусирање на нешто и да се одупрете сметњама.

Мини медитација

Вежбајте ово сваки дан, по пет минута, док не будете могли да дођете до петнеаест минута медитације. 1) Подесите тајмер на пет минута, седите удобно и обратите пажњу да вам кичма буде права. 2) Затворите очи нежно и дишите нормално, пустите ваздух да улази и излати у свом природном току. Приметите какви су вам удисаји и издисаји. 3) Приметите шта се дешава у вашем телу и уму. Да ли се нешто дешава? Емоције? Изучите их, па се поново фокусирајте на дисање. 4) Када аларм зазвони, отворите очи.

Оброци са концентрацијом

1) Пре него што ставите залогај у уста, станите и запитајте се. Да ли сам гладна? Зашто једем ово? Да ли ова храна помаже мом здрављу? Како ћу одлучити када је доста са јелом? 2) Изаберите мањи тањир, узмите мању порцију. Пола тањира би требало да буде поврће, четвртина протеини и четвртина скроб. 3) Успорите са јелом. Почните оброк са тихом мини-медитацијом. Престаните са јелом након десет залогаја и проверите да ли сте и даље гладни и да ли осећате сигнале ситости. Направите десетоминутну паузу након јела, да би видели да ли сте стварно још гладни. Покушајте да једете са руком која вам није доминантна, користите се штапићима. Урадите све што ће да успори ваш оброк. Тело не испушта хормоне који говоре да ли сте сити све док не прође десет минута од почетка оброка. Распоред у фрижидеру може да помогне. На места која прво угледате када отворите фрижидер, ставите воће и поврће.
Прочитајте још:Како да убрзате метаболизамОдмах замените лек: БАНАНОМ!
Извор: Лепота и здравље, Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА