Најновије

ДА ЛИ ЈЕ УПРАВО ПОЧЕО ПУЧ У ВЕНЕЦУЕЛИ? Гаидо објавио да креће последња фаза "Операције слобода", уз њега су стајали војници!

Хуан Гаидо, лидер опозиције и самопроглашени председник Венецуеле, објавио је јутрос по локалном времену да је почео "крај узурпације власти коју проводи Николас Мадуро" и да креће задња фаза "Операције слобода".

Хуан Гаидо (Фото: Јутјуб)

Гаидо је потенцијално судбоносне речи изрекао у пратњи неколико наоружаних особа у војним одорама, а притом је позвао и грађане Венецуеле и војску да га подрже како би окончали Мадурову "узурпацију".

Гаидо се, у видеу који је објавио на свом Твитер профилу, налазио у друштву мушкараца у војним униформама и опозиционог политичара Леополда Лопеза, који је у кућном притвору. Рекао је како се налази у бази Ла Карлота у Каракасу.

 - Националне оружане снаге донеле су праву одлуку и рачунамо на подршку народа Венезуеле - поручио је Гаидо.

Но, већ из самог позивања народа да изађе на улице и пружи подршку "пучу" даје се наслутити да опозициони лидер заправо и нема подршку оружаних снага, барем не у опсегу који би му омогућио да Мадура сруши с власти.

Наравно, и сама власт је врло брзо, и дерогативно, реагирала на Гаидову објаву па је тако министар информирања Хорхе Родригез на Твитеру поручио да власт решава "малу групу војних издајица" која би желела да започне пуч.

Гаидо, челник венецуелске Националне скупштине коју надзире опозиција, у јануару се позвао на устав како би преузео дужност привременог председника након што је поновни избор председника Николаса Мадура 2018. прогласио нелегитимним.

Последњих је недеља све више и више путовао изван главног града Каракаса како би покушао извршити притисак на Мадура да одступи. За среду су планирани протести међу којима, по најавама Гаидоа, "највећи мимоход у историји Венецуеле".

Мадуро назива Гаидоа марионетом САД који га покушава свргнути државним ударом. Влада је ухапсила његовог главног помоћника, укинула Гаидоов парламентарни имунитет те је отворено неколико истрага против њега. Такође су му забранили одлазак из земље, што је Гаидо отворено прекршио раније ове године.

Прошле је недеље Гаидо рекао како је његов конгресни савезник, опозициони заступник Гилбер Каро, притворен па је 11 чланова његовог тима позвано на разговор у обавештајну агенцију Себин.

Прочитајте ОВДЕ коме то прети Помпео и зашто.

Извор: Хина/Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА