Најновије

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Нова дрога стигла и у Србију!

Дрога направљена од сирупа против кашља и лека против алергије зове се „purple drank“ и тренутно је „хит“ у Француској, због чега је њихова унија фармацеута упозорила јавност на разорне ефекте.
Илустрација (Фото: photl.com)

Илустрација (Фото: photl.com)

Сирупи садрже два опијата - кодеин и декстометорфан, који изазивају еуфорију, поспаност и халуцинације, а код конзумента могу да доведу и до коме! “Једињења кодеин и декстометорфан, која су у саставу сирупа, изазивају еуфорију и халуцинације!“, упозоравају фармацеути. И Србија „није ван света“, каже фармацеуткиња Вукосава Стевановић из „Апотекарског језгра“, јер је сируп „кодеин“, против сувог кашља, забрањен још пре 30 година, јер су га користили наркомани! Тако да сад, наводи она, без лекарског рецепта не могу да се добију лекови који садрже те супстанце! Како она објашњава, само је један регистрован код нас, и то против сувог кашља, генеричког назива „бутамират“. - То, међутим, не умањује опасност, јер остали сирупи који садрже кодеин и декстометорфан могу да се прошверцују и купе на црном тржишту, пошто оно код нас још није разбијено. Обе супстанце којима се дрогирају млади у Француској делују на централни нервни систем. У упутству за те сирупе пише да могу да се користе само седам дана, и то никако са алкохолом. То важи и за овај који је регистрован у Србији. У упозорењу још пише да употреба лека изазива поспаност те се под његовим дејством не препоручује вожња и руковање машинама - наглашава Сртевановићева и додаје да тренутно стање у Француској показује да и у Европској унији није регулисано све како треба. - Родитељима могу само да кажем да буду опрезни и не остављају сируп против сувог кашља на дохват руке, али не могу да им кажем како безбедно да га униште, јер ни то у Србији још није регулисано како треба. Не би смели да бацају лек у канализацију или контејнер - саветује она. Нема опасности! У Министарству здравља апелују на родитеље да воде рачуна да ли њихова деца сама купују лекове и како их користе, али одбацују могућност злоупотребе. - Неки од лекова који спадају у аналгетике, а који се набављају без рецепта, садрже кодеин, али са друге стране, лекови против алергија издају се само на лекарски рецепт, тако да тешко могу да се помешају како би се направио коктел „purple drank“. Сматрамо да не постоје узнемирујући предуслови за њихову злоупотребу каква је у Француској, а на коју је упозорила Унија фармацеута Француске.
Прочитајте још:Проглашена ванредна одбрана од поплава у деловима Новог СадаКАТАКЛИЗМА: Погледајте реку која тече кроз центар Голупца и Параћина! (ФОТО, ВИДЕО)
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА