Најновије

САНИРАЈУ СЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЈЕЗИВОГ НЕВРЕМЕНА: Да смо били у њиви, можда бисмо и погинули!

Мештани Голупца и спасилачке екипе и јуче су пуном паром радили на рашчишћавању терена и последица великог невремена које је у недељу задесило ову општину. Све снаге биле су ангажоване на чишћење улица од блата и извлачење воде из подрума стамбених објеката.
Невреме у Голупцу (Фото: Фејсбук)

Невреме у Голупцу (Фото: Фејсбук)

- Имам 85 година и за свог живота не памтим да је икад било овакво невреме. Све ми је уништило. Боље бог да ме узео, него ово што сам дочекала. Ништа ми није остало, ниједан струк парадајза, лука, кромпира... Од баште ми је остала само гола земља. То је био мој живот, још не могу да се смирим од те страхоте - тешко говори Катица Стоиловић из Голупца и додаје да се ни после скоро 24 сата још није отопио сав лед који је у недељу нападао. - Ово је пропаст. Све што смо посејали нестало је за пола сата. Од кукуруза, баште, детелине нема ништа. Сва срећа да нас је невреме затекло у кући, а не у њиви, ко зна шта би било с нама - јадикује и Живка Јовановић (69). Град величине ораха који је у недељу поподне падао око 20 минута у Голупцу, разбијао је прозоре по кућама и потпуно уништио усеве у том крају, а централне градске улице су биле прекривене сантама леда. Како су рекли у Општинској управи Голубац, противградна заштита није реаговала, јер се нико није надао оваквом невремену. Начелник Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу Горан Ђорђевић рекао је да се ситуација полако смирује да су надлежни претпрошле ноћи око 3 сата ујутро успели да помоћу пумпи уклоне велике количине воде са градских улица. У Голупцу, локални штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању и помаже грађанима колико може, рекао је начелник општинске управе Владица Буљубаша. Буљубаша је рекао и да су формиране и Комисије за процену штете које су на терену док општина помаже грађнима колико може. У невремену је настрадао и део општине Ћићевац, где је град величине лешника који је падао пола сата, нанео велику штету виноградима, кукурузу и пшеници у Појату, Сталаћу, а највише је страдала Горња Лучина. Бујични потоци поплавили су подруме и дворишта. Велике падавине и данас У Србији се и данас очекује локално велика количина падавина од 20 до 40 мм за три сата и грмљавина са градом, упозорио је Хидрометеоролошки завод. За источну, југоисточну и југозападну Србију издат је наранџасти метеоаларм, у осталим деловима Србије на снази је жути метеоаларм. На Јадру, Колубари, Љигу, Убу и Тамнави водостаји ће бити у порасту и 26. маја са достизањем и превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања воде из речних корита. Уништене све малине Град праћен јаком кишом и олујним ветром који је јуче падао у пријепољском селу Орашац, уништио је засаде малина, рекао је председник савета те МЗ Исмаил Бјелак. Он каже да је невреме трајало око 15 минута, да је град величине лешника обелео читаво село и “нанео стопроцентну штету засадима малине”. - Противградна заштита није дејствовала, иако су станици у овом месту допремљене ракете. Међутим, стрелац није имао ни позив ни дозволу да испали ракете - навео је Бјелак и додао да се прикупљају информације о насталој штети.
Прочитајте још:Човек који је открио рак, дао је рецепт за излечењеПриродни лекови против перутиУН УПОЗОРАВА: Европи прети епидемија тропских болести!
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА