Најновије

Удовички: Систематизација, па отпуштања

Министарка управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже да ће се при отпуштању у јавном сектору прво сагледати који су послови непотребни и застарели, али и где отпуштени могу после да се запосле. У локалним самоуправама највећи вишак и потребна је нова систематизација радних места, истиче министарка.
Кори Удовички (Принтскрин: Јутјуб)

Кори Удовички (Принтскрин: Јутјуб)

Koри Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је рачуницу за отпуштање најмање 9.000 запослених у јавној управи развила цела влада јер је то нешто што мора цело друштво да учини. "Рачунали колико је стварно запослених и колико су ти бројеви стварно велики. Кад упоредимо са бројем становника, није велики број. Али, кад упоредимо са бројем укупно запослених, то јесте велики број", наводи министарка. Према њеним речима, није најгоре то што има много запослених, већ што је лоша структура јер се годинама није плански запошљавало. "Мораће да се раде нове систематизације. Најважније у целој реформи јесте да радимо на јачању одговорности и планирању и мерењу аутпута. Кроз цео систем се залажемо да водимо рачуна да нова структура буде продуктивнија", истиче Удовички. Када је реч о критеријуму за отпуштање, министарка указује да ће се прво сагледати који су полови најважнији, а коју су непотребни и застарели. "Одлучиће се о томе који су социјални критеријуми, а прво ћемо да гледамо где отпуштени могу после да се запосле. Скоро годину и по дана имамо забрану запошљавања, па неке организације морају да попуне места која су им потребна за рад", наводи Удовички. Говорећи о спекулацијама да ће се годишње отпуштати 25.000 радника, министарка указује да се не можемо да говорити о таквим цифрама и додаје да ће смањење бити пропорционално. "Морамо да се боље организујемо и да мењамо структуру. Можемо да смањимо трошкове и без отпуштања. То можемо да урадимо већом дисциплином и бољом организацијом", наводи Удовички. Према њеним речима, важно је и да се Закон о платама донесе до краја године како би се нови буџет засновао на њему, али и да се зна ко колику плату прима. "Само тиме што ћемо поштено награђивати рад, можемо да смањимо трошкове да и не дођемо до тако великог броја радника за отпуштање", наводи Удовички. Министарка истиче да је главни циљ подићи капацитет државне управе како би се произвело више радних места ван јавне управе. "То је проблем - мала привреда. У истраживања смо укључили локална јавна предузећа јер су ту највећи вишкови. Знамо да та предузећа највише оптерећују локалне буџете", истиче Удовички. Како каже, овај процес ће трајати три године, а од сада крећу да се раде дубинска истраживања.
Прочитајте још:Русија или и срце и новчаникШта се од пророчанства везаних за Србе и Србију остварило, а шта тек треба да се оствари
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА