Најновије

Вучић: Ко ће одговарати ако Шешељ умре у Хагу?

БЕОГРАД- Иако је јуче у поподневним часовима у Министарство правде Србије коначно стигао најављени захтев Жалбеног већа Трибунала у Хагу да Војислава Шешеља изручи до данас, лидер радикала остаје у Београду барем док се не заврше све законске процедуре и поступци које Србија намерава да покрене и спроведе. Премијер Србије Александар Вучић, како незванично сазнајемо, поновио је хашком тужиоцу Сержу Брамерцу, приликом јучерашњег састанка, све што је прексиноћ поручио грађанима Србије са ТВ-екрана.
Александар Вучић (Фото: Медија центар)

Александар Вучић (Фото: Медија центар)

- Премијер је запитао хашког тужиоца шта ће се десити ако Шешељ умре за три месеца, пошто лидер радикала не жели да прима хемотерапују у хашком притвору и ко ће за то сносити кривицу. Вучић је подвукао да је Србија суочена са неморалном одлуком Трибунала и да сваки грађанин, па и Војислав Шешељ, мора бити третиран у складу са законима ове земље - открива наш извор. Према овом извору, блиском Влади Србије, Брамерц није наступао арогантно и са стрпљењем је саслушао Вучићеве аргументе. Он је и сам веома био незадовољан одлуком Жалбеног већа да захтев за Шешељево изручење темпира баш за тренутак његове посете. - Брамерц је био шокиран када је сазнао за одлуку у којој је дан његове посете Србији означен као дан одлуке за повратак Шешеља. То није крио ни пред својим саговорницима у Београду, што говори да је свестан да је Хашки трибунал и њему желео да направи циркус у Београду - открива наш саговорник. Уместо да разговара о редовном извештају о сарадњи Србије с Хашким трибуналом, који почетком јуна представља у Савету безбедности УН, Брамерц је тако на састанцима са српским званичницима јуче морао да објашњава и овај неочекивани потез Хага. - Наравно да је Шешељ био тема свих разговора. Влада Србије ће по добијању ове одлуке Жалбеног већа почети коресподенцију с Трибуналом у којој ће тражити објашњења у вези са Шешељевим пуштањем на привремену слободу, па тражењем да се он ипак врати. У свему томе круцијална ствар ће бити његово здравствено стање због којег се уосталом и нашао у Београду после скоро 12 година притвора - објашњава наш саговорник. Шешељ: Нећу хемотерапију у Хагу Шешељ  каже да га уопште не интересује шта власт ради поводом најновије одлуке Хага. - О тој одлуци сам обавештен и немам никакву другу информацију. Спремам се за суботњи конгрес СРС-а, настављам своје редовне активности и никакве хашке смицалице ме не могу померити из колосека. Ако и покрену процедуру за моју испоруку, ја се нећу бранити због свог здравственог стања, већ због кршења процедуре суђења у разумном року - поручује Шешељ. Он је потврдио да је започео хемотерапију и да ту терапију неће примати уколико се врати у Хаг.
Прочитајте још: Никола Шешељ упутио застрашујућу поруку Сержу Брамерцу! (ВИДЕО)Михајловић: Време је да развијамо односе са Тираном
- Завршио сам са хемотерапијама у Хагу. Тамо их сигурно нећу примати - наглашава Шешељ. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА