Најновије

Вучић: Добри односи са Албанијом, стабилност на Балкану

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић поручио је, уочи посете Тирани, да Србија жели добре односе са Албанијом што ће, како је истакао, допринети целокупној стабилности на западном Балкану.
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Србија жели добре односе и бољу комуникацију са Албанијом, развој инфраструктурних пројеката, изградњу путева и пруга, повезивање Србије са Албанијом ауто-путем Ниш-Приштина-Тирана. Такође, желимо успостављање модерних железница са Скадром и Тираном, бољу економску сарадњу јер сматрамо да ће повезивање пословних људи, али и наших привредних комора донети добро и једнима и другима. Мислим да можемо да увећамо нашу трговинску размену драматично - поручио је премијер .

Стабилност на Балкану

У политичком смислу, истакао је он, посета Тирани је веома важна за свеукупну стабилност на Балкану. - Добри односи Србије и Албаније у највећој мери гарантују мир на западном Балкану, а чини ми се да Србија највише профитира из стабилности, и зато су нам стабилни односи са Албанијом веома важни - нагласио је Вучић. Упитан да ли ће у Тирани поменути Рамине провокације о великој Албанији и независности Косова, поручује: - Не идем нигде да било кога на било који начин провоцирам. Стабилност на Балкану значи и да Србија не може као идеје будућности да доживљава велику Албанију, ни велику било коју другу земљу. И европски поредак налаже немењање граница и Србија ће се чврсто држати тога. Иначе, безбедносне мере током Вучићевог боравка у Тирани биће подигнуте на највиши ниво, а он ће бити један од најчуванијих људи у историји Албаније, што значи да ће бити чуванији и од папе Фрање, на кога је прошле године мотрило 2.500 полицајаца. - Премијера ће пратити и с копна и из ваздуха, а у целу операцију биће укључени и припадници антитерористичких јединица. Биће ангажовани и припадници тајне службе и гардисти, а надзираће га и војни хеликоптери - наводи албански портал Балканвеб.

Састанци на ободу града

Због ових мера састанци двојице премијера неће ће одвијати у центру, већ у палати Бригада, која се налази на ободу Тиране. Под полицијском опсадом биће, како је најављено, и зграда српске амбасаде у Албанији. - На траси којом буде пролазила колона возила српске делегације биће забрањено паркирање - саопштио је тамошњи МУП. Имајући у виду затегнуте односе између Београда и Тиране, саветник албанског премијера Шкељзен Малићи поручио је јуче да предузимају све да посета прође безбедно и без инцидената, и подсетио да и у српском и у албанском друштву постоји одређени отпор, што отежава нормализацију односа. - Увек постоје политичке снаге које не контролише држава и које могу покушати да организују демонстрације на којима ће узвикивати на пример: „Ми не волимо Вучића, не волимо Србе“ - рекао је Малићи и истакао да су безбедносне припреме обимне и да не очекује да ће бити провокација, нарочито не од власти.

Богат мени: Рама га дочекује са лососом и кавијаром

Долазак премијера Србије Александра Вучића изазвао је велику пажњу у Тирани, за нашег председника Владе припрема се свечани дочек уз посебан мени. После бројних састанака Рама је приредио богату трпезу: егзотично воће, брускети с кавијаром, палачинке с печуркама, суфле од шкампа с кавијаром, лосос с лигњама и сувим воћем, торта амарет, шампањац дево, а од пића црно вино брунело, бело черваро и коњак метакса. Теме које ће бити на столу: 1. Односи између Србије и Албаније 2. Косово 3. Изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Драч 4. Реконструкција пруге преко Косова до Албаније Програм посете: Први дан: - Свечани дочек у палати Бригада - Састанак у четири ока са албанским премијером - Билатерални састанци делегација - Заједничка конференција за новинаре Други дан: - Бечки економски форум
Прочитајте још:Селаковић: Прошло је време када су људи као поштанске вреће слати у ХагКо је заправо „Украјинац“?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА