Најновије

Лекови спречавају ширење ХИВ-а

Рано лечење антиретровиралном терапијом након дијагностиковања инфекције ХИВ вирусом има двоструки ефекат - побољшава здравље појединца, а у исто време умањује ризик преношења вируса на друге.
ХИВ (Фото: Википедија)

ХИВ (Фото: Википедија)

Рано лечење антиретровиралном терапијом након дијагностиковања инфекције ХИВ вирусом значајно смањује могућност оболевања од сиде или неке друге озбиљне болести, резултати су великог међународног истраживања. Прелиминарни подаци истраживања показали су да особе које су лечене одмах након дијагностиковања имају 53 одсто мање шансе да умру или да се код њих развије неко друго озбиљно обољење у односу на контролну групу, где је лечење почело касније, када је ослабљен имунолошки систем. Научници кажу да ови подаци, у комбинацији са ранијим студијама, показују да антиретровирални лекови помажу у спречавању ширења ХИВ вируса на здраве сексуалне партнере, што значи да је то лечење од користи за све код којих је регистрован вирус. "Ми сада имамо јасан доказ да је од веома велике користи за заражену особу да почне антиретровиралну терапију што пре", рекао је Ентони Фаучи, директор америчког Националног института за алергије и заразне болести.
Прочитајте још:Топ изговори за одбијање сексаЗашто жене пристају да буду љубавнице!?
Он је додао да рано лечење има двоструки ефекат - не само да побољшава здравље појединца, већ у исто време смањује његово такозвано вирусно оптерећење, чиме се умањује ризик преношења вируса на друге. Истраживање је почело 2011. године у 35 земаља, а спроведено је на 4.684 заражене особе старије од 18 година. Према последњим подацима, 35 милиона људи широм света заражено је ХИВ вирусом, док само 13 милиона има приступ лечењу. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА