Најновије

ИСТРАЖИВАЊЕ: Мале партије све важније, Трећа Србија у Војводини престигла ДСС и ЛДП

БЕОГРАД - У новом истраживању јавног мњења, које је спровела агенција Фактор плус, СНС је и даље убедљиво најјача политичка партија у Србији са подршком од 50,6%. Неупитну подршку СНС-а прате сви други актери који су изнад цензуса су са једноцифреним процентима и то СПС са 9,5%, ДС са 7%  и СРС са 6,1%. У овом тренутку 47% грађана би сигурно изашло на изборе, док је 28% грађана дало одговор не знам.
Скупштина Србије (фото ЈуТјуб принтскрин)

Скупштина Србије (фото ЈуТјуб принтскрин)

Остале политичке партије су испод цензуса (СДПС 3,4%, СДС 3%, ПУПС и Двери по 3%) и немају велике шансе у овом тренутку да самосталним изласком на изборе буду у парламенту, док им коалициони наступи дају ту шансу. Јасно је да већина ових актера има потребу за коалицијом, али је питање које су могућности за коалиционе договоре. У истраживањима се први пут појављује и Трећа Србија која има 1% подршке у Србији, што је још један доказ да су партије десне орјентације у порасту. Јасно је да партије и покрети попут Треће Србије, СНП-а, „Доста је било“ добијају на важности и њихов коалициони потенцијал раст, јер управо они могу да буду тај проценат подршке који ће коалицији значити за улазак у парламент, а о томе морају да размишљају сви актери сем СНС-а. У Војводини ситуација није много другачија. СНС има нешто нижу подршку од 46%, ДС је такође двоцифрен и има подршку 11,1%, а иза њих су ЛСВ и СПС са по 6,9%. Самостално би у овом тренутку у Војводини цензус прешли још и СРС са 5,4%, док је СВМ на граници са 4,9% подшке грађана. У Војводини ће такође бити многим партијама потребне коалције јер низ партија има подршку од 3,5% до 1% (СДПС 2,8%, СДС  3,5%, Двери 2,4%, ПУПС 2,8%), а свакако највеће изненађење овог истраживања је подршка од 1,7% коју имају Трећа Србија и Доста је било, док су испод њих ЛДП са 1,5%, ДСС са 1,4% и СНП са 1%. Истраживање је показало да  44% грађана нема стрпљења за испуњавање услова за улаак у ЕУ, док је 48% грађана за идеју националног помирења. Грађани као највећу опасност по Србију виде економску кризу (65%) и криминал и корупцију (58%).
Прочитајте још:Паровић: Црногорски режим жели да асимилује Србе што је недопустивоДачић: Не веруjем да ће поглавља бити отворена у jуну
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА