Најновије

(НЕ)ВЕРОВАТНО: Украјина тражи Нобелову награду за Порошенка

КИЈЕВ - Писмо које се недавно појавило на интернету наводно показује дрски захтев Украјине да се њен председник Петро Порошенко номинује за доделу Нобелове награде за мир. Писмо показује и на који начин Сједињене Америчке Државе манипулишу Норвешким комитетом не би ли осигурали "политички пожељног" добитника. 
Порошенко (Фото: topwar.ru)

Порошенко (Фото: topwar.ru)

Истраживачки новинар Ерик Зуесе објавио је писмо на свом блогу које, уколико су наводи из писма тачни, открива да Украјински парламент захтева од САД-а да осигурају овогодишњу номинацију и додељивање Нобелове награде председнику Украјине Петру Порошенку .Писмо је адресирано на Јулију Футута Тој, шефа дипломатске мисије у амбасади САД-а у Ослу и тренутном Амбасадору САД-а у Норвешкој. Писмо је потписао председавајући Врховне раде Володјумур Гројсман 19. маја 2015. Гројсманов портпарол демантовао је наводе и назвао писмо стопроцентним фласификатом. "Објављени подаци су неистинити. Не постоји писмо са таквим регистрационим бројем у секретаријату председсавајућег украјинског парламента, То је стопроцентни фласификат", рекао је портпарол Дмитри Столјарчук.
Објављени документ описује споразум између Украјине и САД-а да лобирају у Нобеловом комитету у Норвешкој, да номинује Украјинског Председника за ову награду.
"Ми ценимо напоре које чините да Петро Олексијовјич Порошенко буде номинован за Нобелову награду за мир", наводи се у писму. У писму се такође види и незадовољство Украјине до сада постигнутим резултатима у овим напорима. "Ми сматрамо ваша уверавања о подршци два члана Нобеловог комитета као недовољне гаранције које нису баш у складу са нашим ранијим договорима".
Документ детаљно описује начин на који САД манипулише Нобеловим комитетом и како се предлажу политички подобне кандидати за Нобелову награду за мир. Председавајући парламента Украјине у спорном писму даље прелаже САД-у да укључе у процес сенаторе који су успешно сарађивали са Норвешким комитетом за доделу Нобелове награде 2009, откривајући тако на који је начин садашњи председник САД-а Барак Обама добио Нобелову награду. Комитет има 5 чланова, од чега је 3 потребно да би кандидат био номинован.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА