Најновије

ПАКЛЕНА СТРАТЕГИЈА: Кину неће напасти Америка - него амерички "савезници"

САД - Бела кућа је одлучила да наоружа савезнике у Јужном кинеском мору, пише међународно издање руског Спутника, а реч је о иницијативи под називом "China Sea Initiative" коју је Комитет оружаних снага при Сенату САД-а званично предложио за буџетску линију 2016. године са циљем указивања војне помоћи земљама које полажу право на територију архипелага Спратли.
Опуштено, има ко ће да ратује! (Фото: Pixabay)

Опуштено, има ко ће да ратује! (Фото: Pixabay)

На челу ово Комитета је Џон МекКејн, популарни републиканац познат по заступању агресивне америчке политике, а земље којима ће САД упутити "помоћ" су оне земље које полажу право на територију коју Кина сматра својом. То су Индонезија, Малазија, Филипини, Тајланд, Брунеји и Вијетнам. Архипелаг Спратли око којег се води спор је скуп мањих ненасељених острва. Кина је на овом архипелагу направила вештачке обале и практично проширила територију архипелага Спратлија. У медијима су се појавиле шпекулације да Кина тамо прави војну базу. На овом архипелагу нема становника и нема морских лука, али има четири аеродрома који су под контролом Кине. Кина је демантовала да прави војну базу на овим острвима. Нова иницијатива "China Sea Initiative" подразумева цифру од 425 милиона америчких долара, а прва транша 2016. године ће износити 50 милиона долара. У званичној дефиницији реч је о помоћи националним војскама земаља САД су званично оценили ставове Кине поводом архипелага као "агресију", док је Кина упозорила САД да се не мешају у унутрашње ствари Кине. Портпарол Министарства спољних послова Кине, Хуа Чунјинг, нагласила је да Кина има суверено право да врши реконструкцију својих острва Нанша у архипелагу Спратли. „То је разумљиво и легално и не утиче ни на једну другу земљу. Радови нису усмерени против било које земље. Након реконструкције острва ће имати бројне погодности како за војску тако и за цивиле“, нагласила је Хуа. Кинеска влада је у саопштењу истакла да ће по завршетку радова на острвима погодности осетити и околне земље. Острва ће, наглашава се у саопштењу владе, имати боље луке за прихват бродова које захвати нека од бројних олуја, а које погађају Јужно кинеско море. Ештон Картер, министар одбране САД-а, наложио је својим колегама да САД преузму контролу над водама око овог острва, недавно је објавио Вол Стрит Журнал.
Прочитајте још:
  Вашингтон не жели ратни сукоб са Кином, али жели упливом својих бродова у воде око острва Спратли да покаже своје неслагање са кинеском политиком по овом питању, пише овај утицајни амерички лист позивајући се на своје изворе у Пентагону. Последња истраживања показују да у том архипелагу постоје значајна налазишта нафте и гаса, па многи аналитичари оцењују да због тога САД имају посебан интерес да се умешају у питање спорне територије. Јужно кинеско море је главни пут међународне трговине. Земље које чине Азијско-пацифички економски форум чине више од 50 одсто светског БДП-а и скоро половину светске трговине. Званична Кина је пре неки дан саопштила да САД "сеју хаос у азијско-пацифичком региону чиме изазивају земље које имају територијалне претензије у Јужном кинеском мору на сукоб са Кином". Да ситуација није нимало наивна сведочи то што је Пекинг већ тражио од армије САД-а да престане са прелетима спорне територије, али је Вашингтон то одбио 22. маја ове године уз образложење да ће "америчке снаге да оперишу, где год то дозвољава међународно право". САД је појачала присуство своје морнарице у Јужном кинеском мору, али и увећала број вежби са војскама околних земаља. Судећи према потезима у Вашингтону, САД за Кину спрема стратегију којом ће је увући у сукоб нижег интензитета са околним земљама, док ће САД заузети позицију "супервизора" и избећи директан сукоб са Кином. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА