Најновије

Погледајте Ал Каидин упутник за бомбаша самоубицу: Ово су питања на која је морао да одговори (ФОТО)

ВАШИНТОН - Влада САД недавно је објавила неколико докумената пронађених у Бин Ладеновом склоништу у Аботабаду у Пакистану где се крио до смрти и упада америчких Фока. Међу документима наводно је пронађена и Ал Каидин упитник за регрутовање џихадиста.
Осама Бин Ладен (Фото: informador.com.mx)

Осама Бин Ладен (Фото: informador.com.mx)

Амерички обавештајци који су анализирали упитник описали су је као баналан јер се састојала од простих и помало чудних питања упућеним регрутима за џихад. На почетку упитника за терористе од испитаника се пре свега захтевао правопис и писменост ради лакшег обрађивања података. Упитник за терористе је према безбедносним стручњацима веома сличан упитнику за посао у некој компанији. Испитаници су према свему судећи морали да буду веома мотивисани са јасним циљевима због којих ступају у Џихад. Једно од питања је гласило : ''Који су ваши циљеви и шта желите да постигнете џихадом''? У упитнику су стојала и питања попут: ''Да ли имате хобије и како проводите слободно време?''' Као у свакој фирми испитаници су могли да бирају и буду рангирани између разних врста послова судећи према апликацији, у којој можете да изаберете опцију финансирања, регрутовања или чак позиције бомбаша самоубице. Упитник садржи доста питања о идентитету и понашању испитаника, какве пасоше поседује, да ли има одбређених знања и вештина, затворгског искуства па чак и да ли има рођаке џихадисте. Потом следи серија питања о методима на који су до сада функционисали, путовали или се обучавали а једно од занимљивијих питања је и ''Кога желите да обавестимо у случају да постанете мученик'', као да се ради о упитнику из медицинског картона у коме се обавештава породица у случају смрти пацијента. Испитаници могу на неколико празних места навести имена и контакте вољених које би организација обавестила када за то дође време. Структура упитника Ал Каиде указује на нешто у шта су амерички обавештајци одавно сумњали, да је Осамина организација углавном бирократска. alkaida1alkaida2alkaida3
Прочитајте још:РУСИ СТИЖУ У ЈУЖНО КИНЕСКО МОРЕ: Најава војних вежби због растућих тензија у регионуХИМАЛАЈИ: Електроника која ће моћни ловац Т-50 учинити недодирљивим! (ВИДЕО)
Извор: Правда/VOX  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА