Најновије

Хан: Србије почиње са новим поглављима само не знамо датум

БРИСЕЛ - Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан долази ове седмице у званичну посету Београду са најавом скорог отварања првих преговарачких поглавља у процесу придруживања.
Јоханес Хан (Фото: bsr2012.eu)

Јоханес Хан (Фото: bsr2012.eu)

"Када сам био у Србији у новембру прошле године, свега неколико дана након што сам постао комесар, обавезао сам се да ћу напорно радити да помогнем вашој земљи да постане чланица ЕУ”, рекао је Хан у ексклузивном интервјуу за Тањуг. "Доста смо напредовали последњих месеци. Желим да се преговарачка поглавља отворе што пре и долазим да помогнем да се тај циљ оствари", најавио је комесар, који ће у Србију допутовати 7. маја. Хан је приликом недавног разговора са премијером Србије Александром Вучићем у Бриселу рекао да се неке “неодлучне земље” опиру скором отварању преговарачких поглавља и да ће се он потрудити да их убеди да промене мишљење. Упитан да ли је тада мислио на Немачку, комесар каже да “није показао прстом ни на једну земљу посебно: "Заједничка позиција свих 28 земаља чланица је да треба прво отворити поглавља 23, 24 и 35, која се тичу правосуђа, основних права и нормализације односа са Приштином, а да би се међу чланицама постигао консензус да се та поглавља отворе, важно је да Србија оствари јасан и неповратан напредак на овим пољима", указао је он. "Уверен сам да ће до консензуса доћи веома брзо", истакао је Хан. Када је реч о Немачкој, у којој је боравио непосредно након сусрета са премијером Вучићем, прошлог месеца, комесар каже да Берлин снажно подржава процес проширења, кога види као фактор мира и стабилности у региону. "Добио сам позитивно мисљење о европским интеграцијама Србије, које је прошле недеље током посете Београду пренео и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер", истакао је Хан, и додао да је за Србију сада важно да очува замах и да настави да гради кредибилитет у испуњавању критеријума за чланство. У сусрет војној паради у Москви 9. маја и учешћу припадника Војске Србије у тој церемонији, Хан подсећа да су српске власти више пута јасно поручиле да су им европске интеграције стратешки циљ и да је од кључне важности да покажу приврженост европским вредностима и интересима, поготово имајући у виду председавање ОЕБС-ом. Морамо бити свесни да је важно како се потези Србије доживљавају у односу на успостављање кредибилитета земље унутар ЕУ и у међународној заједници као целини, тако да све што може да изгледа као напуштање оданости европским вредностима није корак у добром правцу", оценио је комесар. Хан је рекао и да у Бриселу веома пажљиво прате развој ситуације везане за заштитника грађана Сашу Јанковића и оптужбе на његов рачун. Он је указао да независна и регулаторна тела, у која спада и омбудсман, имају суштинску улогу у обезбеђивању одговорности извршне власти у свакој функционалној демократији и истакао да су неутемељене оптужбе неприхватљиве.
Прочитајте још:БРАМЕРЦ: Враћајте Шешеља у Хаг како знате и умете!Почињу званични разговори Мисије ММФ и Владе Србије
Хан је подсетио да су сви државни органи дужни да сарађују са омбудсманом и другим регулаторним институцијама у складу са српским законом, и да је питање јачања тих институција важан елемент у примени владиног акционог плана за отварање поглавље 23. Комесар ће, након разговора са државним врхом у Београду, у четвртак обићи и Обреновац, који је пре годину дана био погођен катастрофалним поплавама, након чега је Хан, који је тада био комесар за регионалну сарадњу, обишао угрожена подручја и координисао упућивање помоћи ЕУ за обнову и изградњу. "Процес придруживања није само баратање папирима и "штиклирање ставки", већ обухвата солидарност и узајамну помоћ", каже он, додајући да жели лично да се увери да се грађани Обреновца враћају нормалном животу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА