Најновије

Чанак: Шешељу судити у Србији

НОВИ САД - Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да се председнику радикала Војиславу Шешељу, без обзира на суђење у Хашком трибуналу, мора у Србији "судити за зла" која је направио у овој земљи.
Чанак (Фото: Медија центар Београд)

Чанак (Фото: Медија центар Београд)

Он је истакао да "Шешељ као и сви они који су већ заборављени, а са њиме су озваничили или директно учествовали у прогону хрватског и осталог несрпског становништва, за то морају одговарати". Чанак је у страначком саопштењу навео и да се то мора урадити" без обзира на то да ли је Шешељ овде, или му се суди у одсуству". Он је подсетио и да је "прогон хрватског и осталог несрпског становништва постао потпуно видљив управо на данашњи дан, пре 23 године, у присуству Војислава Шешеља". "Тог 6. маја 1992. у Хртковцима је постало очигледно оно на шта смо упозоравали и годину раније - да се у Војводини спрема и спроводи државна политика насилног исељавања несрпског и опозиционог становништва", рекао је Чанак. Према његовим речима, након Хртковаца, "исељавање и прогон су настављени у више од 20 места у Срему" а ЛСВ то не може и никада неће заборавити. Чанак је истакао и да су "то били дани када смо чували своје комшије и њихове домове" и да је "недопустиво да за те страхоте и прогоне нико није одговарао". "Био Шешељ осуђен или му успело да избегне правду у Хагу за све што је чинио и овде и у региону, треба му судити у Србији", навео је лидер ЛСВ. Чанак је навео и да "зато позивамо тужилаштво и све надлежне републичке органе да се тај процес покрене и да му се онемогући да овде избегне правду за своја злодела". Према његовимр речима, судити Шешељу пред судом у Србији због дешавања у Хртковцима била би важна порука жртвама и њиховим породицама а "уједно би дало значајан допринос суочавању са прошлошћу и помирењу у региону". У Хртковцима, војвођанском селу у коме су живели Хрвати, Срби и Мађари је 6. маја 1992. одржан је митинг Српске радикалне странке на коме је прочитан списак са именима мештана хрватске националности од којих је тражено да се иселе.
Прочитајте још:Лазански: Новим тенком Русија шаље поруку да НАТО нема способности да ратује с РусијомНУКЛЕАРНА АМЕРИКА: Седам најчуднијих оружја војске САД (ФОТО, ВИДЕО)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА