Најновије

Немогуће је да се Скопље окрене Русији

СКОПЉЕ - Политички међуетнички односи, али и свакодневна међуетничка комуникација у Македонији је врло сложена. Зато су, мало је рећи, интересантне велике наде македонске опозиције у готово пресудну припомоћ албанских странака или независних албанских интелектуалаца у науму да се премијер Никола Груевски принуди на оставку, а владајућа ВМРО-ДПМНЕ на формирање прелазне владе. О овим питањима за Данас је говорио Алберт Муслију, председник Агенције за демократску интеграцију из Гостивара.
Скопље (Фото: Википедија)

Скопље (Фото: Википедија)

Да ли већина у албанској популацији подржава захтеве опозиционе СДСМ да влада поднесе оставку и да се, без избора, формира прелазна влада? - Да је подршка код Албанаца за захтеве Заева (шеф СДСМ, прим. Р.Ћ.) максимална, то је неспорно. Јер статус Груевског код Албанаца је и пре ових "бомби" био минималан, подршка њему можда је била на историјском минимуму, од свих досадашњих премијера Македоније. Тако да би ДУИ (албанска странка у влади) или албанска политичка елита имала подршку за сваки потез који би значио замена Груевског или прелазном владом или неким другим. Али замена Груевског, који је сада председник ВМРО-ДПМНЕ и премијер, неким другим из ВМРО је неизводљива. То није опција. Значи, замена Груевског неким из друге партије би била подржана од албанских гласача у сваком случају. Да ли би се могло догодити да ДУИ изађе из владе, а да Груевски направи коалициони споразум са ДПА Мендуха Тачија? - Не верујем да је то више могуће. Можда је то био адут Груевског пре ових ‘бомби’, али верујем да опозиција има довољно снимака Тачија да он то више не може да прода својим члановима. То би више била импровизована мултиетничка влада него стварна влада између два политичка актера двеју етничких заједница. Зато што по нашем уставном поретку Груевски може да направи владу и без албанских партија, није то забрањено, али је неодрживо - Груевски би ушао у још веће проблеме за Македонију зато што би то онда генерисало и промену Устава, па би консензуални избор владе морао бити пренет у уставна решења, а не само као џентлменски политички договор. Неки албански аутори оптужују владу Грувског и Ахметија да води путиновску политику. Да ли је то проблем Груевског? - За мене би албанска партија на власти била подједнако крива кад би постојали механизми да имамо реалну поделу власти. Ми немамо реалну поделу власти у Македонији. То се видело и приликом избора председника Македоније, који се бира већинским принципом чиме се надгласава албански интерес. У овом уставном поретку, Албанци не могу у истој мери да поделе кривицу за то што се дешава у Македонији зато што нам је систем такав. А 2001. је била иницијатива да се и буџет и влада изгласавају Бадинтеровим принципом, да се то десило, онда нико не би могао да амнестира ДУИ. Али ДУИ реално нема свој део власти у овој влади у капацитету у коме га има ВМРО. А да ли су источно оријентисани? - ДУИ? Албанска партија? Не. Не. Не.
Прочитајте још:Уживо са Црвеног трга у Москви (ВИДЕО СТРИМ УЖИВО)Дан победе над фашизмом у Руској Федерацији (ВИДЕО УЖИВО)
Па и Груевски је на власт дошао као западни човек? - Јесте и он је дошао као западни човек на власт, али највећи гласноговорници и иницијатори од међународних партнера наших који инсистирају на одговорности оних који се чују у снимљеним телефонским разговорима су Немци, који су се раније видели као највећи подржаваоци Груевског и они који су дигли капацитет ВМРО-ДПМНЕ пре него што су дошли на власт. Он је можда дошао као западни човек, али он није испоручио то што је требало да испоручи. И видело се задњих годину-две-три, он се окретао и према Истоку као алтернативи. Да ли је то била стратегија преговарања са Западом или је био искрен, то зна он најбоље сам. Али објективно је да је он последњих година инсистирао на балансирању између Запада и Истока, што не може да прође овде. Прво, ви имате у старту минимум 40 посто грађана који су "анти", не само Албанци него и друге мање заједнице су за Запад, а онда ако је у македонској заједници и избалансирано између Истока и Запада, укупно имате око 70 одсто оних који су за Запад. Тако, да се наша службена политика оријентише према Истоку, то је немогуће. Опозиција тврди да први пут постоји јединство грађана за распуштање ове владе? - Да, то закључујемо на основу свега што се дешава. Никад Албанци и Македонци нису били ближи против нечег него што су сада. Чак и неки инциденти који су били на граничном појасу нису генерирали веће тензије, по јавним наступима и социјалним мрежама се види да су скоро сви били против тих инцидената, што није био случај 2001. Дакле, овде нема атмосфере међу грађанима да уђу у конфликт између два етникума. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА