Најновије

МЕЂУГОРЈЕ У ПРОБЛЕМУ: Госпа вредна 80 милиона евра годишње, Папа је неће признати али тражи свој део

МЕЂУГОРЈЕ - Вест да је папа Фрања у својој проповеди поводом празника Свете Марте рекао да међугорски "видиоци" не живе хришћанским животом одекнула је попут муње у Херцеговини, пише Слободна Далмација.
Госпа из Међугорја (Фото: Википедија)

Госпа из Међугорја (Фото: Википедија)

"Какви су то 'видиоци' који нам данас кажу да ће Госпа сутра у четири сата послеподне послати поруку? То није хришћански идентитет. Последња реч Божија зове се Исус, и ништа након тога. Госпа не шаље изасланике", поручио је папа Фрања на миси, а пренела Ла Република. Након ове папине изјаве која није службени став цркве, Госпина указања далеко су од црквеног признања. "Не. То не може бити истина", рекла је Марија из Пољске која је са групом од педесетак ходочасника стигла у Међугорје. "Госпа је ту, осећам мир и спокој у души", додала је љубећи бронзано распеће у вртовима недалеко од међугорске цркве Светог Јакова. Осим ње, на платоу испред цркве и у самој цркви молиле су се десетине ходочасника, а већина њих се молила управо према Папиној поруци коју је послао одлазећи из Сарајева: "Молите за мене да донесем исправну одлуку о Међугорју". "Папа је био овде код нас у Сарајеву и није ништа рекао. Мислим да је о тако важној ствари требао да говори на Кошеву. Међугорје остаје маријанско светилиште. Службени став цркве и није битан", могли су се чути коментари по међугорским улицама. Свећеници домаћи и страни који су се затекли око цркве у Међугорју нису желели јавно да коментаришу став цркве о указањима, који каже да се не може тврдити да се ради о надприродним указањима, али да Међугорје може бити место молитве. Ишчекујући признање Госпиних указања Међугорје је од херцеговачког сеоцета постала туристичка мека. Док су до указања живели од мало лозе и нешто дувана, Међугорје је данас међу јачим привредним регионима у БИХ, искључиво захваљујући "видиоцима" и Госпи. Стога не чуди резервисан став локалног становништва према причи о аутентичности указања јер им егзистенција зависи од верског туризма, који сваком несмотреном изјавом може бити итекако угрожен, пише Слободна Далмација.

Ватикан ипак жели свој део колача

Папа би, по свему судећи, ускоро ипак могао да објавити званичан став о Међугорју. Што се коначног става тиче, постоје три могућности: Прва је да се у Међугорју указивала Девица Марија и да је то чудо (по свему судећи, папа тако нешто неће објавити); Друга је да Међугорје није чудо и да се тамо Девица Марија није указала (преведено: да је то измишљотина); Трећа могућност је да Црква није утврдила међугорско указање као феномен, али да се Црква на челу с папом не противи да се у Међугорју и даље скупљају верници, на молитви. Према јавно доступним информацијама црква је у предмету Међугорја била врло сумњичава према високој комерцијализацији наводног указања. И то је једна од препрека једнако као што се спомиње и да госпа "светли", да "видиоци" најављују 24 сата унапред да ће се Госпа указати сутрадан у 16 сати. "Видоци" су, некад деца, данас одрасли људи, према наводним исказима сведока, наводно на најави указања зарађивали новац, а нико од њих није изабрао духовно звање. Ватикан ће вероватно донети одлуку о статусу Жупе Међугорје јер су им финансије неуређене. Процене Ватикана се крећу да Међугорје зарађује минимално 80 милиона евра годишње, а то није нигде заведено. Оно што би Међугроје могло да добије након овога је статус посебне прелатуре. У том случају би финансије целе херцеговачке провинције биле под директном ингеренцијом Ватикана. Одлука Папе је коначна, али уколико се појаве неке нове чињенице које би довеле у питање ову одлуку предмет Међугорја може се поновно преиспитати.
Прочитајте још:
Извор: dnevnik.hr / Слободна Далмација

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА