Најновије

Упозорење: Ове производе би требало да избегавате због опасне канцерогене материје

Према писању Дејли мејла, Европска агенција за безбедност у храни упозорила је на истраживање које је недавно спроведено, а ради се о опасној канцерогеној материји под називом акриламид.
Нездрава храна (Фото: pixabay.com)

Нездрава храна (Фото: pixabay.com)

Доказано је да ова супстанца узрокује рак код животиња, а одређене дозе врло су опасне по нервни сyстем, како код животиња, тако и код људи. Ова супстанца се заправо формира у храни која се излаже високим температурама (пржење, печење), а што су неке намирнице дуже изложене високим температурама, концентрација акриламида се повећава. Овом студијом такође је доказано да трагови акриламида нису пронађени у намирницама које су биле изложене температури до 120 степени. Највећа количина ове опасне материје налази се у чипсу, помфриту, прженом месу, неким врстама куповних бисквита и хлеба, али и у дувану и кафи. Нутрициониста Милка Раичевић је потврдила да многа опасна једињења настају управо приликом термичке обраде. - Свакако саветујем да би требало читати декларације и избегавати производе које садрже доста адитива. Чипс и сличне грицкалице посебно су нездраве и никако не би требало да се конзумирају често и у великим количинама или да замене оброк. Када је реч о хлебу, увек је боље изабрати онај са целим зрнима житарица, али не би требало ни да се ограничите на једну врсту хлеба, већ да комбинујете – објаснила је Милка Раичевић, нутрициониста.
Прочитајте још:ЗА ЈАПАНСКОМ ДИЈЕТОМ ПОЛУДЕО ЦЕЛИ СВЕТ: Ево како да за 7 дана скините 5 кг!Рецепт за лековито уље канабиса (ВИДЕО)
Извор: zena.blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА