Најновије

ВЛАДА ПРОМОВИШЕ СРПСКИ ТУРИЗАМ: Ваучери (скоро) свима који буду решили да одмор проведу у Србији!

Грађани Србије који одлуче да летују у нашој земљи моћи ће да рачунају на ваучер од 5.000 динара, за колико би им били умањени трошкови одмора.
Етно село Латковац (Фото: mojasrbija.rs)

Етно село Латковац (Фото: mojasrbija.rs)

Министарство трговине и туризма направило је предлоге који би летовање наших грађана у Србији учинило јефтинијим. Једна од извеснијих идеја јесте да се онима који немају висока примања омогуће ваучери у вредности од 5.000 динара, а који би важили у објектима где буду летовали. На те бенефиције право би имали пензионери, незапослени и грађани који раде али примају зараду до одређеног износа, а који ће ускоро бити дефинисан. "Идеја је да се распише јавни позив на који би се пријављивали хотелијери и угоститељи који би прихватали ове ваучере. Кад се они пријаве, позваћемо грађане који би желели у томе да учествују. Морамо да видимо колико би их отприлике било јер не можемо да штампамо 100.000 ваучера, а да се пријави 30.000 људи", кажу из Владе. Рачуница показује да би одзив грађана могао да буде добар. Ваучери би се, рецимо, исплатили породици са двоје деце, а која жели да поведе баку и деку да их чувају. Они би уштедели чак 30.000 динара. Ноћење по особи на Златибору може се, рецимо, наћи за 10 евра, што говори да би ваучер могао да покрије половину укупних трошкова смештаја за једну особу. У том случају два пензионера могла би да уштеде 10.000 динара, што је практично бесплатан смештај за једног од њих. Једна од идеја је и да грађани добију ваучере са износима за које ће им бити умањен неки од пореза које су у обавези да плаћају. Они би само приложили фискалне рачуне из објеката у којима су провели одмор. Према проценама, наши туристи годишње у иностранству потроше око 1,2 милијарде евра. Уколико би се само 10 одсто те суме потрошило у Србији, то би био приход за угоститељство и читаву економију наше земље од 100 милиона евра. Толико, рецимо, кошта одмор 200.000 грађана по 500 евра.

Вучић данас делио проспекте

Премијер је данас лично на улици започео кампању Владе "Моја Србија", чији је циљ да заинтересује домаће туристе да макар део свог одмора проведу у отаџбини. "Делићемо грађанима проспекте о туристичким дестинацијама у Србији. Неке од њих су лепше од било које дестинације у осталим европским државама. Није идеја да некоме ускратимо слободу да летује у иностранству, већ да укажемо на чињеницу да и ми имамо прелепу земљу, чега често нисмо свесни", рекао је недавно Александар Вучић, који тврди да планира да летњи одмор проведе у Србији.

У бројкама

  • 1,2 милијарде евра наши туристи годишње оставе ван граница Србије
  • 463 хиљаде домаћих туриста је боравило у Србији прошле године до септембра
  • 3,6 ноћи су у просеку домаћи туристи провели у неком одмаралишту
  • 300 евра је просечна цена аранжмана нашег туристе на летовању
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА