Најновије

Интензиван рад на гасоводу кроз Грчку креће одмах

СAНKT ПETEРБУРГ - Рад на проjекту продужетка Tурског тока кроз Грчку, названог Jужноевропски гасовод, почеће одмах израдом студиjе изводљивости, речено jе данас у Санкт Петербургу, где jе претходно потписан меморандум о сарадњи на његовоj изградњи између Русиjе и Грчке.
Економско повезивање Грчке и Русије (Фото: topwar.ru)

Економско повезивање Грчке и Русије (Фото: topwar.ru)

"Интензиван рад на проjекту "Jужноевропски гасовод" ће почети одмах уз припрему студиjе о изводљивости, техничке студиjе и других студиjа планирања", наводи се у заjедничком саопштењу грчког министра за енергетику Панаjотиса Лафазаниса и председника Управног одбора Вњешекономбанке Владимира Дмитриjева. И jедна и друга стана су се се обавезале да ће свим доступним правним средствима подржати инфраструктурни проjекат назван "Jужноевропски гасовод" на териториjи Грчке, и истовремено су поздравили оснивање заjедницке компаниjе коjа ће директно бити задужена за градњу тог гасовода, jавља грчка агенциjа AНA. У проjекту ће, такође, учествовати инвестициона компаниjа ВEБ кепитал, као филиjала Вњешекономбанке и новооснована грчка државна компаниjа "Eнерџи инвестментс паблик ентерпраjз", у коjоj jе грчка држава jедини акционар, са задатком да промовише и учествуjе у градњи гасовода и других инфраструктурних инвестиционих проjеката намењених економском развоjу. У саопштењу се наводи и да ће заjедничка компаниjа бити власник "Jужноевропског гасовода", као и да ће бити одговорна за планирање, финансирање, градњу, рад и одржавање тог проjекта, коjи ће чинити гасоводи, компресорске станице и друга инфраструктура неопходна за његово функционисање. Русиjа и Грчка су данас у Санкт Петербургу, где се одржава Mеђународни економски форум, потписале међувладин меморандум о сарадњи у изградњи наставка гасовода Tурски ток на териториjи Грчке. Потписе на документ су ставили руски министар енергетике Aлександар Новак и Лафазанис. Потписани меморандум предвиђа оснивање заjедничког проjектног предузећа, а према речима Новака, за реализациjу проjекта биће привучени руски кредитни ресурси,  jавио jе Tас. Kапацитет грчког продужетка Tурског тока кроз Грчку jе 47 милиjарди кубних метара гаса, а према речима Новака, његова изградња почеће  2016. године, а завршиће се 2019. године.
Прочитајте још:ПОБЕДА ЕВРОСКЕПТИЦИЗМА У ДАНСКОЈ: И Данци траже референдум за излазак из ЕУ?ЗБОГ РУСКИХ САНКЦИЈА: Европа губи 100 милијарди евра и 2 милиона радних места!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА