Најновије

Прст у око: Скупштина Новог Пазара спрема резолуцију о Сребреници!

НОВИ ПАЗАР - Скупштина Новог Пазара усвојиће 6. јула резолуцију о Сребреници, јер је данас пропао покушај да се изгласа текст резолуције коју је предложила опозициона Бошњачка демократска заједница Санџака (БДЗС), блиска муфтији Муамеру Зукорлићу.
Нови Пазар (Фото: Јутјуб)

Нови Пазар (Фото: Јутјуб)

Наиме, у први мах су њихов предлог прихватиле и владајућа Санџачка демократска партија (СДП) и опозициона Странка демократске акције (СДА) Санџака, али су се одборници СДП касније предомислили. До преокрета је дошло након једносатних консултација са коалиционим партнерима, предвођених Српском напредном странком, који у локалном парламенту имају два одборника који су након паузе напустили заседање не желећи да учествују у расправи и гласају о резолуцији у Сребреници. Њиховим напуштањем седнице, али и због одсуства појединих одборника, владајућа коалиција је остала без већине, па је у скупштинску салу дошао и бивши шеф одборничке групе БДЗС и један од најближих сарадника Муамера Зукорлића, Сеад Шаћировић који им је својим гласом обезбедио већину. То је било његово прво појављивање на седницама локалног парламента од како је пре неколико месеци окренуо леђа Зукорлићу и од како је почео да ради у градској управи као члан кабинета градоначелника Новог Пазара. Када је заседања настављено, шеф одборничке групе СДП Муамер Бачевац рекао је скупштинском говорницом да они неће подржати доношење резолуције о Сребреници као допунске тачке, већ да на следећој седници ова тема буде једина тачка дневног реда. - Ово је превише озбиљна тема да бисмо је усвајали као допунску тачку. Променили смо мишљење јер сматрамо да је неопходно да сви заједно, наравно и предствници Срба у Новом Пазару, седнемо и саставимо текст резолуције коју ћемо једногласно усвојити – објаснио је Бачевац. После бурне расправе, представници три највеће одборничке групе ипак су се сагласили да се посебна седница градске скупштине посвећена само овој тачки дневног реда закаже за 6. јул. Иначе, у Предлогу резолуције БДЗС стоји да се најоштрије осуђује геноцид и негирање геноцида у Сребреници, као и да се од државе захтева усвајање закона којима ће се санкционисати негирање геноцида. Поред тога, у предлаже се и да се 11. јул прогласи Даном сећања на шехиде (невине жртве) геноцида у Сребреници.
Прочитајте још:Пајтић: Вучић треба да преузме одговорност и оде у СребреницуВучић: Спреман сам да погнем главу у Сребреници
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА