Најновије

САД, Кина и Индија биће најјаче светске економије 2030

Њихово богатство ће се стално повећати па ће све оне појединачно бити богатије него следећих пет земаља на љествици заједно: Индонезија, Немачка, Јапан, Бразил и Велика Британија.
(Фото: micenews.org)

(Фото: micenews.org)

"Економист" доноси специјални извештај и предвиђање будућих макроекономских кретања у свету и најављује успон Кине, Индонезије и Мексика, као и пад вриједности БДП-а неких европских држава. Кина ће преузети прво мјесто на листи номиналног БДП-а од САД и задржати позицију највеће светске економије 2050. године. Очекује се пад европских економија по основу БДП-а па ће Немачка пасти са четвртог на шесто место, Велика Британија са петог на девето, а Француска са шестог на десето место. Према овим предвиђањима, Италија ће до 2050. изгубити место на листи десет највећих свјетских економија. Русија, која је данас десета економија свијета, изгубиће, такође, своју позицију, а Бразил је једина економија међу десет највећих која ће остати на свом месту и задржаће седму позицију. У десет највећих економија ући ће Индонезија и Мексико, који ће 2050. бити трећа, односно осма економија света. Макроекономска предвиђања иду и у корист Индије, која би са садашњег деветог, требало да дође на треће место. До 2050. биће настављен раст азијских економија, док ће удео Европе, Јужне и Северне Америке у глобалном БДП-у бити смањен. С обзиром на економски раст Кине и Индије, биће повећана њихова улога у одлучивању о осталим питањима попут климатских промјена, глобалне сигурности и глобалне економске политике. Дугорочна предвиђања говоре како ће раст глобалне популације знатно пасти са годишњег раста од 1,3 одсто, колико је просјечно износио од 1980. до 2014, на 0,5 одсто колико ће износити од 2015. до 2050. године. Већина земаља у Африци и на Блиском истоку имаће користи од повећања радне снаге. Потенцијална радна снага Анголе, Нигерије и Кеније готово ће се утростручити између 2014. и 2050. године. Истовремено, у већини европских и земаља источне Азије очекује се смањење броја радне снаге. Јапан ће доживјети најјачи пад у тој категорији – радна снага смањиће се за више од четвртине - са 66 на 47 милиона, наводи се у листу "Економист". Радна снага ће до 2050. године бити смањена и у Грчкој са 4,8 на 3,8 милиона, Португалу са 5,2 на 4,2 милиона и у Немачкој са 45 на 35 милиона. Очекује се да ће раст земаља у развоју бити већи од раста развијених економија. Али, у категоријама попут БДП-а по становнику данашње развијене економије наставиће своју доминацију. Анализа "Економиста" заснива се на више фактора - образованости радне снаге, отворености економије, изграђености институција, фискалне политике, као и нивоа државне регулације и популације.
Прочитајте још:Путин: Оружје нам гарантује мир!ИЗНЕНАДИЛИ: Погледајте шта су урадили руски специјалци на сајму „Армија 2015″! (ВИДЕО)ГОЛДМАН САКС: Украјина ће банкротирати у јулу
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА