Најновије

Тачи: Заједница српских општина неће имати ни извршну ни законодавну власт

Заменик премијера и министар спољних послова Косова Хашим Тачи изјавио је данас да верује да ће на наредном састанку премијера Србије и Косова, 29. јуна у Бриселу, бити постигнути споразуми у областима енергетике, телекомуникација, слободе кретања на мосту на Ибру, као и Заједнице српских општина, која, како је рекао, неће имати ни законодавну ни извшну власт.
Хашим Тачи (Фото: kryeministri-ks.net)

Хашим Тачи (Фото: kryeministri-ks.net)

Тачи је за Дојче веле, у интервјуу за албански програм, рекао да ће се Заједница организовати и деловати према законима Косова и европским стандардима. "Понављам још једном Заједница општина са српском већином неће имати нити законодавни нити извршни карактер. Регистроваће се на Косову, функционисаће на основу стандарда који су у складу са Уставом и законима Косова", рекао је Тачи. Он је рекао да је на последњем састанку двојице премијера у Бриселу било прогреса и дошла је до изражаја обострана воља да се питања, која су била на дневном реду, што је брже могуће окончају."Ради се о телекомуникацијама и енергетици. Постигнут је напредак и у другим питањима која су предвиђена да се третирају у агенди разговора, посебно око отварања моста на Ибру. Остало је да се расправе техзничка питања и надам се да ће се наредног понедељка, на састанку на највишем нивоу заокружити заједничким ангажовањем”, казао шеф косовске дипломатије. Тачи је рекао да је питање телекомуникација решено и да ће Косово имати свој телефонски позивни број (међународни префикс). "Тренутно разговарамо са трећим земљама, које могу да помогну у решењу тог питања. Разговарамо посебно са Аустријом и неким другим земљама. Србија не може да одлучи о овом питању. О томе ће одлучити институције Косова у сарадњи са институцијама Европске уније”, казао је он. Тачи сматра да ће Косово успети да формира Специјални суд што ће једном за свагда уклонити тамну сенку над Косовом.
Прочитајте још:Вучић: Ко ће да врати десетине и десетине побијених Срба у Подрињу?Немци би опет да уведу визе за СрбијуМилановић: Не могу ја саветовати Вучића и Вулина шта да кажу о Степинцу
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА