Најновије

Косово: Пропало гласање о суду за злочине ОВК

Скупштина Косова на данашњој седници није усвојила предлог амандмана 24 на Устав Косова који је требао да представља основ за формирање Специјалног суда за претпостављење злочине бивших припадника ОВК.
Илустрација (Фото: ripost.net)

Илустрација (Фото: ripost.net)

"За" амандмане је гласало 75 посланика од неопходних 82, седам је било против, а двоје уздржано од укупно 116 присутних посланика. Да би уставни амандмани били излгасани требало је да за њих гласа 80 посланика од 120 или две трећине посланика скупстине Косова и две трећине или најмање 14 посланика неалбанских заједница. Током гласања 31 посланик опозиције био је прсутан али није учествовао у гласању, а против амандмана гласало је девет посланика ДПК Хашима Тачија. Посланици листе "Српска" гласали за усвајање уставних амандмана као и остали посланици неалбанске заједнице. Представник ЕУ Самуел Жбогар, који је присуствовао седници скупштине, рекао је да је разоцаран одлуком Скупштине да не гласа за Специјални суд. "Јако смо разоцарани овом одлуком али морамо да је поштујемо", рекао је он, пренели су приштински медији. Међународна заједница раније је више пута упозоравала, укључујући и амбасадорку САД у Приштини Трејси Дзејкобсон, да у слуцају да скупстина Косова не усвоји уставне амандмане, питање формирања суда биће пребачерно у надлежност СБ УН. Косовски парламент јутрос је почео расправу о усвајању уставних амандмана, а поред девет посланика ДПК њиховом усвајању успротивила се и опозиција. У скупштинском холу је видно забринут Тачи више пута разговарао са посланицима странке коју води како би их убедио да ипак гласају за уставне амандмане. Оснивач и бивши лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти оштро се данас у парламенту успротивио изгласавању уставних амандмана и закона о формирању специјалног суда за злочине тзв. Ослободилачке војске Косова. Посланик Курти је рекао да гласање за формирање специјалног суда и Заједницу српских општина значи осигурати рат наредним генерацијама, пренела је приштинска Газета Блиц. Од јутрос су пред зградом парламента протестовали ветерани удружења ОВК, али су се они након што је у подне седница била привремено прекинута мирно разишли. Зграду парламента је за време протеста обезбеђивао велики број припадника полиције.
Прочитајте још:У Србији би да остане 34.000 мигранатаТужна судбина храста старог 600 година: Биће посечен!Преминуо власник телевизије Делта Драган Ђукић
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА