Најновије

ЕУ ПРЕЛОМИЛА: Грчка остаје без међународне помоћи!

Министри финансија еврозоне одбили су данас да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о предлозима кредитора.
Илустрација (Фото: fortunegreece.com )

Илустрација (Фото: fortunegreece.com )

Министри су "одбацили продужење програма помоћи" на састанку у Бриселу, неколико сати пошто је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да ће 5. јула одржати референдум о понудама кредитора, пренео је АФП. Грчки министар финансија Јанис Варуфакис најавио је да ће на данашњем хитном састанку еврогрупе у Бриселу затражити одлагање одлуке Атине о понуђеном пакету спаса на пар недеља, како би она (одлука) била усклађена са резултатима референдума. Он је рекао и да је влада у Атини опредељена за спровођење у дело исхода референдума о условима из пакета помоћи које су понудили међународни кредитори, као и за брзо постизање споразума са повериоцима који би био у духу резултата гласања на референдуму. Грчки премијер Алексис Ципрас одбацио је јуче предлог поверилаца за петомесечно продужење актуелног програма кредитне помоћи, у износу од 12 милијарди евра, у замену за спровођење низа реформи, и рано јутрос, после састанка владе у Атини, позвао је на одржавање референдума 5. јула поводом те понуде међународних кредитора. Грчка влада је поручила да не може да прихвати тражене реформе јер би оне привреду оставиле у рецесији, а понуђени новац не би био довољан да реши проблеме. Варуфакис је рекао Ројтерсу и да плаћање дуга Међународном монетарном фонду (ММФ) 30. јуна зависи од флексибилности кредитора и да ће тражити од Европске уније да врати 1,9 милијарди евра профита на име грчких државних обвезница које су у поседу Европске централне банке, како би Атина платила дуг ММФ-у. Грчки министар је додао да грчке банке морају остати отворене током прелазног периода док не буде донета одлука о пакету помоћи кредитора и да је улога централне банке да то обезбеди.
Прочитајте још:Пентагон прети Русији: Играте се с ватром!Британски таблоид: Спречен терористички напад у ЛондонуПРЕТЊА ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН: Муџахедини праве базу у Албанији
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА