Најновије

СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ ПРЕУЗИМАЈУ ГРАДОВЕ У АУСТРАЛИЈИ: Могуће место председника општине

На протеклим локалним изборима у Аустралији за одборнике у општинским већима Мелбурна изабрани су и кандидати српског порекла, а Ранка Рашић има велику шансу да постане и председница општине.

Аустралија (Фото: Pixabay)

Изабрани су Ранка Рашић за општину Бримбенк, као и Лана Формосо-Јанковић и Бојан Боб Милковић у Данденонгу, преносе франкфуртске "Вести".

Рашићева, која је кандидат за председника општине, каже да је након сазнања да је победила на изборима била узбуђена, али истовремено и помало збуњена.

"За мене је све ово ново, јер до сада нисам била активна у политици. Али, без даљњег да су избори и кампања били изузетно занимљиви. Било је ту свега", казала је она додајући да да се у њеној изборној јединици не памти да је неко одмах добио толики број гласова као она.

Наиме, имала је 6.500 директних гласова, па јој скоро нису ни биле потребне преференце да би била изабрана.

"Након полагања заклетве план ми је да прво сазнам шта се тачно дешава у Градском већу Бримбенка. Затим, желим да сагледам шта су приоритети у раду. Стојим иза свих намера које сам имала када сам се кандидовала, али верујем да ће бити и нових идеја. Потпуно сам спремна за оно што ме очекује", нагласила је она.

Њена одлучност се огледа и у чињеници да се већ кандидовала за председника општине, којег бирају новоизабрани чланови већа следеће недеље.

Такође, поручује свим српским кандидатима да не одустају и да сви који желе да се политички активирају треба да се кандидују на следећим изборима.

Убедљиву победу у изборној јединици Нобл Парк Нортх однела је Лана Формосо-Јанковић.

Након збрајања преференци с директним гласовима, имала је 4.087 гласова, односно више него двоструко у односу на дугогодишњу одборницу Марију Семпи из Лабуристичке странке.

"Била сам изненађена када сам схватила да убедљиво побеђујем, јер сам очекивала да ће трка бити неизвесна. Али, догодило се да је очигледно велики број људи који нису директно гласали за мене ставило број 2 у преференцама испред мог имена", додаје Формосо-Јанковић.

Нова одборница у Градском већу Данденонга додаје да је људима у Нобл Парку очигледно било доста досадашње одборнице.

"Током кампање сам пружила прилику бирачима, мојим комшијама, да ме добро упознају. Разговарала сам с многима, било лицем у лице приликом дељења промотивног материјала, било путем телефона или разменом мејлова. Многи су ми говорили да већ 20 година Нобл Парк Нортх нема доброг одборника, исказивали су незадовољство радом моје противкандидаткиње која је сувише дуго била на тој позицији. Очигледно је било потребно ново лице, свежа енергија и нове идеје, а током кампање гласачи су имали прилике и времена да сазнају више о кандидатима и да се увере ко је какав“, објашњава она.

Лану нарочито радује што ће у Већу Данденонга од 11 одборника бити пет жена, као и то што ће српска заједница у овој густо насељеној општини имати чак два представника, пошто је поред ње мандат добио и Бојан Милковић.

"Радује ме успостављање родне равноправности у Већу, као и чињеница да ће глас српске заједнице у Данденонгу сада моћи боље да се чује. Ми као заједница имамо значајну популацију на територији ове општине и ја сам спремна и отворена за разговоре и да пружим сваку могућу помоћ и подршку потребама наших људи и удружења на територији Данденонга. Желим да наши људи знају да су им моја врата отворена, бићу ту да помогнем“, додаје она.

С обзиром на то да је цео живот посвећена спорту, Лана каже да ће се посебно залагати за развој спортско-рекреативне инфраструктуре, те да ће бити на располагању и српским спортским клубовима, пре свега Спрингвејл Белим орловима и Нобл Парк Дрини, који функционишу на територији ове општине.

Уз Лану Формосо-Јанковић, једно од 11 места у општини Данденонга у наредне четири године држаће и Бојан Милковић, што ће овај део Мелбурна учинити јединственом са скоро 20 одсто заступљености српске заједнице у Већу.

„Био сам оптимиста, веровао сам да могу да победим на изборима, али искрено нисам очекивао да ћу на крају имати 700 гласова више од досадашњег одборника који ми је био највећи конкурент. У потпуности сам спреман за нову дужност и радујем се што ћу имати прилику да се борим за боље сутра свих грађана Данденонга“, прича Милковић.

Од своје агенде коју је промовисао током кампање, каже, неће одступити ни педаљ.

Шта ће Србија и Белорусија заједно урадити, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА