Најновије

Да ли мигранти доносе болести у Србију?

Мигранте у Србији, уз све проблеме, прати и стереотип да са собом доносе и разне заразне болести, а поставља се и питање ко контролише њихово здравље.
Илустрација (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Илустрација (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Неки од миграната, са којима је разговарала екипа Б92 рекли су да им је Србија само успутна станица и да им не треба лекарска помоћ. Ипак и то кратко време боравка, према речима епидемиолога Бранислава Тиодоровића, може донети бриге. “Значи то је дечја парализа зато што Сирија не спроводи вакцинацију онако како би требало да спроводи због ратног стања и због тога се појављује дивљи полио вирус који може лако да се пренесе, затим ту је сигурно МЕРС о коме се стално говори који јесте у Саудијској арабији, али се и на Блиском истоку појављују слични случајеви”, каже Тиодоровић. Међутим, неке његове колеге не подржавају тај став. У Батуту тврде да здравствено стање азиланата прате надлежне здравствене институције. “Практично јако дуго путују до доласка у нашу земљу ту прође и до месец и више дана јер путују чиме год могу. Није реалан ризик у смислу уношења неких заразних болести које потенцијално могу да се прелију и на нашу популацију, зато што врло често прође период инкубације за већину заразних болести чак и ако узмемо у обзир еболу”, каже епидемиолог Бојана Гргић. У Београду постоје два центра за сместај лица која траже азил, један је у Крњачи, а други за децу без родитељског надзора при дому “Васа Стајић”. Сви азиланти у Београду под сталним су здравственим надзором надлежних Домова здравља. “Превентивни прегледи подразумевају узимање анамнестичких података везано за постојање зразне и незаразне болести и вакциналног статуса, објективни прегледи и додатне дијагностичке анализе што значи лабораторијски преглед крви ,рендген плућа на туберкулозу и лабораторијски преглед столице”, каже Лепосава Гаротић Илић из Градског завода за јавно здравље. Азиланти су до сада, углавном, имали промене на кожи и повреде ногу узроковане предугим пешачењем и путовањем. До сада није регистрован ниједан случај заразних болести код азиланата у Србији.
Прочитајте још:ОПРЕЗ: До среде веома топлоКРЕЋЕ БРУТАЛНА НАТО ПРОПАГАНДА: Влада ће нас убеђивати да је НАТО добар!НЕВИДЉИВИ, НЕЧУЈНИ, ЈЕДУ СКАКАВЦЕ И ЗМИЈЕ: Дан у животу извиђача Војске Србије (ФОТО)
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА