Најновије

Ципрас: Споразум могућ, али без смањења пензија

РИМ - Грчка би могла постићи договор са међународним кредиторима, ако они одустану од појединих захтева, попут смањења пензија, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас у данас објављеном интервјуу за италијански лист Коријере дела Сера.
Ципрас (Фото: Јутјуб принтскрин)

Ципрас (Фото: Јутјуб принтскрин)

Осврнувши се на помирљивији тон који је званична Атина усвојила у протеклих неколико дана, Ципрас је поручио да би две стране могле постићи компромис о кључним елеменима потенцијалног споразума, као и о нивоу примарног буџетског суфицита, преноси агенција Ројтерс. Ципрас је, међутим, како напомиње британска агенција, показао да не прихвата захтев кредитора за смањење пензија, понављајући свој став из претходних неколико дана. "Сматрам да смо веома близу договора о примарном буџетском суфициту за наредних неколико година. Потребан је само позитиван став поводом алтернативних предлога који се тичу смањења пензија или увођења рецесионистичких мера", рекао је Ципрас за италијански лист. Његови коментари уследили су после упозорења међународних кредитора, али и немачке канцеларке Ангеле Меркел и званичника Европске централне банке (ЕЦБ) да званичној Атини убрзано истиче време. Ципрас би сутра требало да се састане са Меркеловом и француским председником Франсоа Оландом, у склопу настојања да оконча застој у преговорима који је изазвао забринутост од потенцијалног изласка Грчке из еврозоне, наводи Ројтерс. После прошлонедељног одбацивања најновијег предлога споразума Европске уније и Међународног монетарног фонда као "апсурдног", влада у Атини је поручила да је спремна на компромис, али да и даље одбија прихватање неправедних и казнених мера штедње. "Не можемо наставити са програмом који је очигледно доживео колапс", изјавио је Ципрас. Вишемесечни застој у преговорима је подгрејао спекулације о потенцијалном изласку Грчке из еврозоне, а Ципрас тврди да би такав развој ситуације представљао почетак краја за еврозону. "Ако преговори не успеју, трошкови за европске пореске обвезнике ће бити огромни", поручио је Ципрас.
Прочитајте још:СТРАХ ОД РУСИЈЕ: Британија распоређује америчко нуклеарно оружје, први пут још од Хладног рата?Санкције Путину су — заувек
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА