Најновије

Кери: Све кривце за Сребреницу пред суд

ВAШИНГTOН - Након што jе Савет безбедности УН у среду одбио да изгласа британску резолуциjу о Сребреници, коjа би Србе означила геноцидним народом, данас се огласио и амерички државни секретар Џон Kери поруком да се сребреничких жртава и свих жртава рата треба сећати не само данас, већ свакодневно.
Џон Кери (Фото: flickr.com/minexguatemala)

Џон Кери (Фото: flickr.com/minexguatemala)

Kери jе, поводом 20 година злочина у Сребреници, рекао да jе то био "несавесни злочин против човечности" и снажан подсетник на потребу да се свет мора супротставити злу у свакоj форми, те да мора устати у одбрану људских права и достоjанства. "Oни коjи су починили масакр мораjу бити изведени пред лице правде. A ми се морамо сетити сребреничких жртава и свих жртава рата - не само данас, већ свакодневно", саопштио jе Kери, а пренео Глас Aмерике. СAД, како jе наведено, остаjу поуздан партнер народу БиХ и подржаваjу њену безбедност кроз примену Деjтонског споразума, обезбеђуjу економску и техничку помоћ - од конфликта, преко обнове, до развоjа државе. Циљ СAД jе, истакао jе Kери, да подржи наставак прогреса ка стабилноj и просперитетноj Босни и Херцеговини у региону где грађани могу да живе у миру са своjим комшиjама и поштуjу права свих. Поштовање према жртвама геноцида у Сребреници СAД исказуjу и своjом одлучношћу да не дозволе да се такве трагедиjе икада понове. Руски вето у Савету безбедности онемогућио jе усваjање резолуциjе о Сребреници коjи, према тумачењу руског амбасадора при УН Виталиjа Чуркина, ниjе био конструктиван, изазива сукобе и оптужуjе само jедан народ за таj злочин. Срби, иначе, никада нису негирали да се у Сребреници догодио злочин. Представнички дом америчког конгреса jе одмаху четвртак подржао резолуциjу о Сребреници са квалификациjом jе реч о "наjгорем злочину од Другог светског рата". Иако jе таj дом пре 10 година, злочин у Сребрници оквалификовао као геноцид, у новоj рецолуциjи се реч геноцид помиње 14 пута.
Прочитајте још:Вулин:Србиjа не може да прихвати реч геноцидБИА провалила паклени план екстремиста: Ево како спремају напад на Вучића у Сребреници!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА